Școala de Circ este un proiect inovator ce folosește circul ca metodă de educație non-formală, bazată pe pedagogie creativ-activă, promovând circul contemporan. Prin atelierele propuse, adresate atât copiilor, cât și adulților, membrii Școlii de Circ ne provoacă să ne depășim limitele prin activități precum acrobații, jonglerie și trapez. Libera exprimare, mișcarea autonomă și creativitatea sunt elemente esențiale în toate activitățile desfășurate de Școala de Circ.
Cezar Pîclișan, corespondent special la ȘTIRI PENTRU COPII, a realizat două interviuri cu artista și profesoara de circ Raluca Nagy, dar și cu una din elevele ei, Rania. Raluca, Uca cum îi spune toată lumea, împreună cu soțul ei, Imre, au organizat Școala de Circ din Timișoara din dorința de a le oferi copiilor, dar nu numai lor, noi posibilități de exprimare artistică și de dezvoltare personală printr-o artă aparte. Rania are acum zece ani, dar a început să iubească circul încă de la grădiniță. Raluca și-a început și ea destul de tânără activitatea, executând primul ei spectacol în Timișoara în ultimii ei ani de liceu.
De câți ani faceți această meserie?
Raluca Nagy: Această meserie de artist de circ de la 16 ani, deci de jumătate de viață. Pe de altă parte, practic meseria de profesor de circ din 2012, adică de 12 ani.
De ce ați ales cariera de artist de circ?
Raluca Nagy: Mi-am ales cariera de artist de circ deoarece simt că este ceea ce sufletul meu își dorește să facă aici pe lumea asta, în viața asta.
Raluca Nagy: Am început făcând spectacole de foc cu o gașcă de tineri care făceau asta deja. Ei erau implicați în proiecte umanitare de circ și spectacole de foc. Locuiau în Timișoara, erau un pic mai mari decât mine, eu eram în ultimii ani de liceu și mi s-a părut fascinant ceea ce făceau ei. Am început și eu să mă antrenez. La un moment dat am început să fac spectacole de foc, ceea ce a fost absolut extraordinar.
Cine sau ce v-a inspirat să alegeți cariera dumneavoastră de artist de circ?
Raluca Nagy: Ceea ce m-a inspirat să aleg asta a fost faptul că am simțit de la început că e o modalitate prin care reușesc în primul rând să creez, deoarece noi ne creăm spectacolele în cele mai mici detalii, dar și să aduc foarte multă bucurie în lume.
Părinții dumneavoastră v-au susținut în alegerea făcută?
Raluca Nagy: Părinții m-au susținut pe atât pe cât a fost posibil pentru ei, deoarece, bineînțeles, la început le-a fost foarte complicat să înțeleagă despre ce e vorba și să înțeleagă că poate să fie o meserie adevărată ceea ce eu am ales.
Raluca Nagy: Meseria de circar și artist de circ și profesor de circ mi se pare una vocațională, adică e nevoie să simți că vrei să faci asta. Este o meserie pe care poți să o faci doar cu multă pasiune, deoarece e greu, e mult de muncă, este mult de muncă în a te antrena, în a construi tot contextul de care e nevoie pentru a putea desfășura activitatea, pornind de la tot ce înseamnă realitate fizică, materială. Adică locul în care faci asta, materialele de care ai nevoie, să strângi publicul cu care faci asta, dar și la nivel mental. Uneori este o presiune mare. E vorba de multă responsabilitate și atunci când tu faci spectacole, față de publicul tău și față de tine, bineînțeles. Dar și atunci când facem stagii, cum avem acum, și activități cu participanți, noi practic vrem cadrul pentru ca ei să desfășoare o activitate cu risc și suntem responsabili pentru ei.
Ce faceți în caz că aveți public dificil? Spectatori care nu sunt chiar interesați.
Raluca Nagy: În spectacolele pe care noi le facem, ținând cont de faptul că sunt spectacole care în general se desfășoară în spații neconvenționale, publicul rămâne la spectacol doar dacă dorește. Nu avem și nici nu dorim să constrângem în niciun fel publicul. Pentru arta de stradă, de exemplu, asta este o metodă de a măsura valoarea a ceea ce pui în scenă, dacă publicul rămâne sau nu la spectacolul tău. Deci, la spectacolele noastre publicul rămâne pentru că vrea să fie cu noi în această experiență și să vadă până la sfârșit spectacolele.
Raluca Nagy: În timpul liber îmi place să fac yoga, îmi place să scriu, îmi place să citesc și îmi place să mă joc cu copiii.
Ați avut vreodată un moment în care pur și simplu ați vrut să vă schimbați meseria?
Raluca Nagy: Am avut diferite momente de genul acesta. De obicei în momente de presiune foarte mare, când se strângeau foarte multe lucrrui de făcut în același timp și mă gândeam: Ce bine ar fi fost, de exemplu, să mă fi făcut dansator. Acolo nu aveam de cărat după mine cortul de circ sau așa mai departe. Dar, bine, asta este doar un exemplu. De fiecare dată bucuria și magia activității pe care am făcut-o m-a făcut să-mi dau seama din nou și din nou că acesta este drumul meu.
Cum v-ați simțit când ați lucrat în primul dumneavoastră spectacol de circ?
Raluca Nagy: În primul meu spectacol de circ m-am simțit extraordinar. Este vorba de un spectacol de foc pe care l-am jucat în spatele Facultății de Arte într-o noapte de iarnă cu ceață multă și era un spectacol cu un mesaj foarte puternic. Mesajul era să rupem lanțurile. De fapt, începeam cu niște lanțuri legate în jurul gâtului. Și, pe parcurs, prin foc, prin purificare, prin motivație și prin încrederea în forțele proprii, reușeam să rupem lanțurile și să avem un moment colectiv de mare bucurie. A fost un spectacol în care eu m-am simțit extraordinar. Am simțit că sunt în contact cu esența mea și că atunci am știut că asta este ce ea ce eu vreau să fac în viață.
Raluca Nagy: Am diferite modele în viață, deoarece consider că este foarte bine să cauți, să vezi ce fac ceilalți, dar să alegi ceea ce se potrivește cel mai bine pentru tine. Am modele din familie, mama și tatăl meu, bunica mea. Dar am și modele din oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului. Lara Castiglionni, un artist cu foc, la care am învățat la început. Am diferiți oameni cu care lucrez pe partea de dezvoltare personală și dezvoltare spirituală și fiecare dintre ei, într-un fel, reprezintă un mic model pentru mine, de unde iau ceea ce simt că este destinat mie.
Ce faceți în caz că vă emoționați pe parcursul unui spectacol de circ?
Raluca Nagy: Atunci când mă emoționez, respir. Și pe parcursul unui spectacol de circ, la fel ca și în viață, când emoțiile mă copleșesc, respir. Mă conectez cu respirația mea și prin respirație aduc liniște și armonie în interiorul meu.
Cât de serios vă antrenați și vă pregătiți mental și fizic pentru un spectacol?
Raluca Nagy: Păi pot să spun că întreaga mea experiență de până acum face parte din pregătirea mea pentru a juca în spectacolele pe care le creez acum. Facem și activități educaționale, facem activități artistice și activități de intervenție socială, unde avem proiecte și mergem în cartiere, în stradă, cu ateliere de circ și cu spectacole. Asta face ca, în general, să-mi rămână prea puțin timp pentru a mă antrena eu cu mine, practic, în ceea ce doresc.
Raluca Nagy: Nu consider că meseria este grea. Consider că este o meserie frumoasă. Consider că este o meserie care merită explorată. Noi ne dorim să încurajăm tinerii să pornească pe acest drum, tineri care simt că vor să-și dedice timpul și energia spre activități de artă de stradă.
Cum vă simțiți când știți că ați reușit să faceți lumea fericită?
Raluca Nagy: Foarte bine. Este un indice al valorii pe care munca mea o are și unde pun eu energia.
Ați recomandat slujba dumneavoastră celorlalți?
Raluca Nagy: Da, cu siguranță.
Care a fost cel mai greu moment din viața dumneavoastră de profesor de școală de circ? Cum ați reușit să treceți peste?
Raluca Nagy: Complicată întrebare. Poate că cel mai greu moment la care mă gândesc acum a fost atunci când locuiam în Belgia de 3 ani de zile. A fost acolo unde am studiat meseria de profesor de circ și am început să practic asta. Aveam un loc de muncă, bine plătit, făceam parte dintr-o comunitate acolo. Și împreună cu actualul meu soț, cu care am și fondat Școala de circ din Timișoara, am decis să respectăm planul inițial pe care l-am avut în urmă cu 3 ani când am ajuns acolo.
Și anume să ne întoarcem în România pentru a construi o școală de circ. Acela a fost cel mai greu moment fiindcă plecam dintr-un loc unde aveam un anumit confort. Ne aventuram înspre necunoscut în România unde nu exista mai nimic din ceea ce noi urma să construim.
Raluca Nagy: Mi s-a părut foarte frumoasă experiența, bogată. Am învățat foarte multe din această experiență. Recomand oricărui tânăr: înainte de a decide cu adevărat ce vrea să facă el în viață, să găsească un mod de a avea o experiență în străină. Să cunoști altă cultură te îmbogățește pur și simplu ca și persoană.
Rania are 10 ani și provine dintr-o familie în care mai mulți dintre membri au descoperit arta circului. Ea și fratele ei au luat contact cu această artă încă de la grădiniță. Acum este una din elevele de la școala de circ. Sora ei mai mare, Anaïs, a participat la sezonul 14 al show-ului „Românii au talent”.
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru circ?
Rania Bădina: Uca (n.r. – Raluca Nagy) venea la grădinița mea și atunci am început să fac circ.
Cine te-a inspirat să-ți continui pasiunea?
Rania Bădina: Prietenii mei.
De câți ani practici această pasiune?
Rania Bădina: De cinci ani.
Pasiunea ta de circ este doar un hobby sau vrei să devină următoarea ta slujbă?
Rania Bădina: Un hobby.
Ai participat la vreun concurs? Cum te-ai simțit?
Rania Bădina: Foarte bine.
Ai avut vreodată un sentiment că nu te descurci suficient de bine și că poți face mai mult?
Rania Bădina: Uneori, da.
Și care a fost cel mai dificil moment din viața ta?
Rania Bădina: Sincer, nu știu. Odată am avut doar un moment dificil când am făcut un spectacol super mare la Cinema Victoria și a fost foarte multă lume și atunci a fost un pic mai greu.
Text și video: Cezar Pîclișan, 13 ani, elev la Colegiul Național Bănățean
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
Sursă foto: Facebook / Școala de circ, Uca Raluca
Care este legătura dintre OZN-uri și apă? Aflați într-un reportaj despre Muzeul Apei din Timișoara