Stați cu ochii pe noi, urmează multe știri culturale din cartiere, prin ochii copiilor. O echipă întreagă de jurnaliști juniori a învățat cum se face
În weekend-ul care tocmai a trecut zeci de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani au luat parte la atelierul nostru de jurnalism derulat în cadrul proiectului „Știri culturale din cartiere”. Participanții au învățat cum se fac știrile, dar și cum se realizează materialele vizuale de care au nevoie. Stați cu ochii pe noi căci urmează multe știri culturale din cartiere, realizate chiar de ei, de corespondenții speciali ȘTIRI PENTRU COPII.
Ziua a început cu zâmbete și dorința de a învăța lucruri noi. După ce au făcut cunoștință cu echipa redacției, copiii au intrat „în pâine”. Pentru început aceștia au învățat, de la Georgeta Petrovici, cum se face o știre: cum își pot procura informațiile, cum trebuie scris un articol, ce să facă sau nu pe teren, cum pot aborda interlocutorul etc. De asemenea, ea le-a vorbit despre particularitățile fiecărui tip de material de presă: interviu, „vox – pop”, reportaj, fotoreportaj, cronică etc.
Știrile trebuie să fie însoțite mereu de imagini și / sau clipuri video, așa că participanții au învățat și cum să facă asta. De partea foto s-a ocupat Constantin Duma, care le-a povestit copiilor despre încadrare, culori și alte elemente importante, în timp ce, de partea video, s-a ocupat Adrian Ionescu.
Primele interviuri, un succes
După ce au ascultat și și-au luat notițe legate de partea teoretică, copiii au trecut la partea practică. Aceasta a constat în realizarea unor interviuri cu diferite personalități. Invitații speciali ai atelierului au fost Matei Chioariu, actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Cristian Sida, artist vizual și profesor universitar la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Mădălina Stanca, campioană națională, balcanică și europeană la disciplina Bikini Fitness, Narcisa Martin, multiplă campioană națională, campioană europeană și campioană balcanică absolută la disciplina Bikini Fitness și Ramona Miza, scriitoare si traducătoare de cărți pentru copii.
Folosindu-se de aparate foto primite din partea ȘTIRI PENTRU COPII, participanții, grupați în echipe, s-au apucat de treabă. Și-au pregătit întrebări, au găsit cadrul perfect din care să filmeze și… acțiune. De menționat faptul că atât micii jurnaliști, cât și interlocutorii lor au avut emoții, însă ele au fost unele constructive. Chiar dacă sunt mici și abia au învățat ce presupune munca de jurnalist, invitații noștri au rămas plăcut impresionați de potențialul lor.
Ziua s-a încheiat cu câteva discuții referitoare la materialele realizate și cu impresii atât din partea celor mici, cât și a invitaților intervievați. Apoi, participanții au devenit corespondenți ȘTIRI PENTRU COPII cu acte-n regulă, primind legitimații. Acum urmează ca ei să participe la diverse evenimente culturale, iar materialele lor vor fi publicate la noi pe site. În luna octombrie, copiii vor fi premiați în cadrul Galei Știri pentru Copii, eveniment la care vor putea lua parte familia, prietenii, colegii, profesorii.
[foogallery id=”81230″]
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.