Aproape 400 de milioane de copii, educați prin violență
Noile date furnizate de UNICEF arată că, la nivel global, aproape 400 de milioane de copii sunt educați prin violență. În același timp, mulți copii mici sunt privați de joacă, stimulare și interacțiune cu părinții sau cu cei în grija cărora se află.
Estimările făcute de UNICEF scot la iveală lucruri deloc plăcute. Șase din 10 copii sub cinci ani, aproape 400 de milioane, sunt supuși în mod regulat la agresiuni psihologice sau pedepse fizice. Dintre aceștia, aproximativ 330 de milioane sunt incluși în categoria celor pedepsiți prin violență. „Atunci când copiii sunt supuși la abuzuri fizice sau verbale acasă sau când sunt privați de îngrijire socială și emoțională din partea celor dragi, acest lucru le poate submina sentimentul de valoare de sine și de dezvoltare. Educația parentală hrănitoare și ludică poate aduce bucurie. Și, de asemenea, îi poate ajuta pe copii să se simtă în siguranță, să învețe, să dezvolte abilități și să navigheze în lumea din jurul lor”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
Bătaia, interzisă în mai multe țări
Educația prin abuz fizic a fost interzisă în zeci de țări, însă cu toate acestea cifrele sunt înfiorătoare. Mai mult de jumătate din cele 66 de țări care au interzis această practică au adoptat legislația în ultimii 15 ani. Totuși, încă aproximativ o jumătate de miliard de copii cu vârsta sub cinci ani rămân în continuare fără o protecție juridică adecvată.
La nivel mondial, normele sociale dăunătoare care stau la baza metodelor violente de creștere a copiilor persistă. Puțin peste 1 din 4 mame și îngrijitori primari spun că pedeapsa fizică este necesară. În acest fel, consideră ei, se cresc și se educă copiii în mod corespunzător. Pentru a se asigura că fiecare copil crește simțindu-se în siguranță și iubit, UNICEF face apel la guverne să își consolideze eforturile și investițiile în:
Protecție. Consolidarea cadrelor juridice și politice care interzic și pun capăt tuturor formelor de violență împotriva copiilor în familie;
Sprijin pentru părinți. Extinderea programelor de educație parentală bazate pe dovezi care promovează abordări pozitive și jucăușe și previn violența în familie;
Învățarea prin joc. Extinderea accesului la spații de învățare și de joacă pentru copii, inclusiv grădinițe, școli și locuri de joacă.