POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Prăjitura Brigadeiro
În toate țările există și prăjituri care poartă numele unor oameni politici sau ale unor personalități care au fost importante în istorie. Amintim, în România, prăjitura Petre Roman ( denumită așa după numele primului prim ministru al României de după Revoluția din decembrie 1989) sau Joffre, denumită după un mareșal francez care a venit în vizită oficială în România. Brazilienii au prăjitura Brigadeiro care este considerată una din cele mai bune 1- prăjituri din lume.
Desertul Brigadeiro, o delicatesă emblematică a bucătăriei braziliene, își are rădăcinile în orașul São Paulo, de unde s-a răspândit cu repeziciune în toată țara, devenind un element nelipsit de la petreceri aniversare mai ales. Mai târziu, rețeta a cucerit întreaga lume.
Ingredientele esențiale pentru prepararea Brigadeiro includ lapte condensat, pudră de cacao, unt și bucățele de ciocolată pentru a fi presărate deasupra. Acest desert poate fi pregătit atât pe aragaz, cât și în cuptorul cu microunde.
Prăjitură creată pentru campania electorală a unui brigadier
Numele Brigadeiro (n.r. – în traducere, brigadierul) este asociat cu campania electorală a brigadierului Eduardo Gomes, candidat al Uniunii Naționale Democrate (UDN) la președinția Republicii în 1945. Conform istoricilor gastronomiei, desertul ar fi fost conceput în timpul primei campanii electorale a brigadierului Gomes, în 1945, ca modalitate de a strânge fonduri pentru campanie. Popularitatea acestuia a crescut rapid și s-a extins în toată țara odată cu promovarea lui Gomes. În plus acesta a folosit un slogan amuzant în campania electorală, care a rămas întipărit în mintea oamenilor: „Votați pentru Brigadeiro care este frumos și singur”.
Mai trebuie amintit că în acea perioadă, imediat după al doilea război mondial, era foarte dificil să obții lapte proaspăt și zahăr pentru a face dulciuri, ceea ce a dus la descoperirea amestecului fantastic de lapte condensat cu ciocolată ca înlocuitor pentru rețetele tradiționale. Deși nu a obținut victoria în alegeri, desertul a rămas un simbol național și a fost redenumit simplu Brigadeiro. Rețeta originală consta din lapte condensat, unt, zahăr și pudră de cacao.
Rețeta de prăjitură Brigadeiro
Ingrediente: 5 ouă, 1 cană zahăr, 1 cană lapte (cele două pot fi înlocuite cu 1 conservă de lapte condensat), 2 căni făină, jumătate de cană cacao, 1 lingură praf de copt (tort); 2 cutii de lapte condensat, 2 linguri de unt, jumătate de cană de pudră de cacao, jumătate de cană de fulgi de ciocolată (umplere și topping)
Mod de pregătire: mixați cu un robot de bucătărie albușurile, până devin rigide. Adăugați gălbenușurile de ou, unul câte unul, apoi și zahărul. Se toarnă laptele treptat, bătând constant. În cele din urmă, încorporați ușor făina cernută cu pudra de cacao și praful de copt. Se toarnă într-o tavă rotundă, unsă și presărată cu făină și se coace într-un cuptor fierbinte (200 ° C) timp de aproximativ 40 de minute. Lăsați-l să se răcească și tăiați-l în jumătate.
Pentru cremă, aduceți laptele condensat, untul și pudra de cacao la fierbere, amestecând constant. Când începe să fiarbă, reduceți căldura și lăsați crema să se gătească, amestecând constant, timp de aproximativ 6 minute sau până când formează o textură consistentă. Acoperiți o jumătate din tort cu o parte din această cremă și așezați cealaltă jumătate a tortului deasupra. Răspândiți restul cremei cu o spatulă sau un cuțit pe toate părțile tortului, apoi presărați fulgii de ciocolată pe toată suprafața. Se lasă să se răcească și se servește.