Unul din doi elevi, victimă a bullying-ului. Cifre alarmante privind fenomenul
Cea mai recentă anchetă derulată de Organizația Salvați Copiii România în 2022 arată că unul din doi elevi este victimă a bullying-ului. Fie este amenințat, fie este umilit, fie lovit. În același timp, patru din cinci copii asistă la astfel de situații.
Un procent covârșitor de elevi, 81%, afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying la școală. De asemenea, mai mult de un sfert dintre respondenți, 28%, afirmă că au asistat des și foarte des la astfel de situații. Procentele sunt mai mari decât cele indicate de studiul Salvați Copiii din anul 2016. Atunci 73% dintre elevi au spus că asistaseră la astfel de situații în școală, iar frecvențele ridicate fuseseră indicate de 22,7% dintre respondenți.
Având în vedere această situație îngrijorătoare, Salvați Copiii România extinde programul de prevenire a acțiunilor de bullying în grădinițe și școli. Salvați Copiii România a organizat Conferința regională „Dreptul la pauză fără bullying – cooperare și bune practici pentru comunități educaționale sigure” ediția a III-a, în colaborare cu Ministerul Educației. La eveniment au participat reprezentanți din toate instituțiile relevante. Primării, prefecturi, inspectorate școlare județene, CJRAE, DGASPC, CCD, DAS, Birou Siguranță Școlară, consiliile județene ale elevilor, reprezentanți ai părinților. Evenimentul are drept scop crearea contextului pentru o mai bună colaborare a tuturor actorilor responsabili în prevenirea și gestionarea fenomenului de bullying și promovarea modelelor funcționale ale programelor de prevenire a bullyingului, testate de școli și grădinițe cu sprijinul Salvați Copiii.
Rețelele de socializare, un mediu în care copiii asistă la situații de bullying
La finalul anului școlar 2021 – 2022, Salvați Copiii a derulat o consultare online la care au participat 4449 de elevi, cu vârsta între 10 și 18 ani, utilizând metoda și scenariul folosite în realizarea studiului cu privire la fenomenul de bullying din 2016. Aproape jumătate dintre respondenți (49%) afirmă că au fost victime ale bullyingului. Unul din 10 spune că s-a aflat des sau foarte des în astfel de situații. Îngrijorătoare este evoluția procentului elevilor care spun că au fost victime ale bullyingului (de la 29% în 2016 la 49% în 2022).
Rețelele de socializare sunt indicate ca mediu în care copiii asistă frecvent la situații de bullying. 79% dintre respondenți afirmă că au asistat la astfel de situații, în timp ce proporția celor care indică frecvențe ridicate ajunge, în cazul rețelelor de socializare, la 45% din eșantion. Peste un sfert dintre elevi (27%) admit că s-au aflat în poziția de autor al actelor de bullying.
Studiul a arătat și că elevii intervin atunci când sunt martori ai unei situații de bullying. 84% dintre ei spun că au intervenit în sprijinul victimei. Totodată, peste trei sferturi dintre respondenți (77%) afirmă că în astfel de situații intervine, ca adult, dirigintele.
„Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților. Și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Așadar, bullyingul are consecințe pentru toată lumea. Chiar și pentru aceia care, inițial, nu par implicați. De aceea este importantă implicarea întregii comunități. Pe mai multe paliere. Pentru ca aceste comportamente să fie prevenite. Bullyingul este problema copiilor. Afectează concentrarea și performanța școlară, excluziunea socială și umilințele lasă răni emoționale profunde. Dar responsabilitatea setării unui cadru bazat pe toleranță, grijă respect și curaj revine adulților – părinți și profesori”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.