„Călătoria zmeilor”, proiectul care împrietenește adolescenții cu literatura
Asociația pentru Creativitate provoacă adolescenții să se întoarcă în copilărie. În perioada în care zmeii erau atractivi. Prin intermediul proiectului „Călătoria zmeilor” adolescenții se împrietenesc cu literatura, iar trecerea de la cărțile copilăriei la cele de ficțiune adultă devine mai ușoară.
Zmeii, creaturile puternice din fiecare basm, au stârnit imaginația fiecărei generații de copii. O poveste cu zmei promite o aventură epică, provocatoare, magică. Este o evadare într-un tărâm al miturilor și viselor. Problema este că la vârsta adolescenței zmeii nu mai prezintă interes și nu mai sunt atractivi. Tinerii se gândesc la personaje mai actuale și, de ce nu, mai realiste. Proiectul „Călătoria zmeilor” vine în ajutorul adolescenților arătându-le cât de frumoasă poate fi literatura, chiar și după perioada copilăriei.
„Adolescența este o vârstă a formării, supusă multor turbulențe, în care se conturează personalitatea viitorului adult. Este și o vârstă propice educării gustului pentru literatură, o etapă în care se face legătura între cărțile copilăriei și cele de ficțiune adultă. Ne dorim ca pe tărâmul zmeilor tinerii să găsească motivația de a citi într-o eră dominată de digital, să își dezvolte o identitate a lecturii. Patru „zmei scriitori” ne vor îndruma pașii în această lume și ne vor invita să citim și să ne exprimăm emoțiile”, transmit reprezentanții Asociației pentru Creativitate.
Cine sunt cei patru „zmei scriitori”
În această aventură, patru „zmei scriitori” le vor fi alături tinerilor:
Adina Popescu, regizor și scriitor. „Doar un zbor în jurul lumii” este prima ei carte, apărută în 1999. De atunci, a publicat „Miriapodul hoinar și alte povești”, „Mari povești românești pe înțelesul celor mici”, „Aventurile lui Doxi în benzi desenate”, „O istorie secretă a Țării Vampirilor”, „Povestiri de pe Calea Moșilor”;
Radu Vancu, poet, prozator, eseist, profesor universitar. Printre volumele sale amintim: „Epistole pentru Camelia”, „Monstrul fericit”, „Sebastian în vis”, „Amintiri pentru tatăl meu”, „Frânghia înflorită”, „Psalmi”, „Kaddish”, „Zodia Cancerului. Jurnal 2012 – 2015”, „Transparența”, „Răul. Jurnal 2016 – 2020”, „Shilluk”, „Regele Piticuț”;
Gabriel Cărtărescu reprezintă generația tinerilor scriitori. A debutat cu volumul „Mâine o să fiu fericit”, volum care a adunat numeroase aprecieri;
T.O. Bobe, scriitor, scenarist. Printre cărțile sale se numără: „Bucla”, „Darul lui Moș Crăciun”, „Cum mi-am petrecut vacanța de vară”, „Centrifuga”, „Contorsionista”, „Cartea neisprăvirii”.
„În „Călătoria zmeilor”, literatura face echipă cu ceramica. Scrisul este poate descoperirea cu cel mai mare impact asupra dezvoltării omenirii, după cea a focului, iar ambele sunt profund legate de ceramică. Scrierile, cărțile și obiectele de ceramică au păstrat și transmis mai departe memoria umanității. Pe de altă parte, lutul este o adevărată cale de transfer a emoțiilor. Ceramica devine o artă cu valențe terapeutice, reușind să redea stări, trăiri, contribuind la dezvoltarea armonioasă, autocunoaștere și creșterea stimei de sine. Dialogul literar va fi astfel dublat de atelierele de ceramică, iar adolescenții vor avea posibilitatea să se exprime prin multiple metode verbale și non-verbale”, mai transmit reprezentații Asociației pentru Creativitate. Cele care vor dezvălui tehnici și îi vor purta pe adolescenți pe tărâmul modelajului în lut sunt ceramistele Georgiana Cozma, Bianca Boeroiu, Lucia Lobonț și Romana Mateiaș.