POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost inventate ele: Mucenicii
Pe 9 martie, creștinii ortodocși îi celebrează pe cei 40 de mucenici din Sevastia. În România, sărbătoarea creștină, se suprapune pe riturile de început al anului agricol, astfel că, dincolo de povestea biblică, aproape în fiecare gospodărie se prepară un anume tip de dulciuri: mucenicii.
Mucenicii se pregătesc o singură dată în an, pe 9 martie. În cinstea soldaților martirizați, se pregătesc colaci în formă cifre 8, o stilizare a formei umane (în memoria mucenicilor), din aluat dospit, ca de cozonac. Odată scoți din cuptor, colacii – mucenici sunt acoperiți cu miere și nucă. Forma lor 8 este și un simbol al infinitului și al uniunii cu Cosmosul, în aliniere cu mitul deschiderii Porților Cerului. Se spune că în ziua de 9 martie se deschid mormintele și porțile Raiului
În anumite zone geografice, mucenicii se servesc sub forma unui desert lichid. Opturile se fac mici, de un centimetru, din aluat simplu preparat din apă, făină și sare și se lasă la uscat de pe o zi pe alta. Apoi se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.
Biblia consemnează faptul că mucenicii erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. În anul 320, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine unor idoli, iar când aceștia au refuzat, au fost întemnițați timp de 8 zile, apoi bătuți cu pietre, iar în cele din urmă, condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Se spune că în noaptea în care au fost trimiși în lac, apa s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au coborât din cer asupra soldaților mucenici. În zori, erau cu toții vii, drept pentru care li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să moară încet și chinuitor, apoi trupurile le-au fost arse, iar cenușa aruncată în lac.
Rețetă de supă de mucenici, ca în Muntenia și Dobrogea
Ingrediente: 500 de grame de faina;200-250 de mililitri de apă fierbinte;un vârf de lingură de sare (aluat); 2 litri de apă;un vârf de lingură de sare;100-150 de grame de zahăr;300 de grame de nucă măcinată;un pliculeț de zahar vanilat;esență de rom;scorțișoară, după gust;coajă rasă de la o lămâie și o portocala bio (zeamă)
Mod de preparare:Pune făina și sarea într-un vas, iar în centrul ei toarnă apa, frământând încontinuu, până obții un aluat bine închegat, pe care îl poți modela cu ușurință. Taie apoi mici fâșii de aluat, subțiri și împletește-le în forma de 8. Așază mucenicii pe o hârtie de copt și lasă-i la uscat pâna a doua zi. A doua zi, pune mucenicii la fiert împreună cu zahărul, sarea, nuca și mirodeniile (mai puțin scorțișoara, pe care ar fi bine sa o adaugi după ce i-ai luat de pe foc). Lasă-i la fiert 20 – 25 de minute.