POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Amandina
Există o prăjitură românească care, după ce că e cea mai vândută (și mâncată) în țara noatră, a cucerit și cofetăriile din Europa. I se spune ”cozonacul românesc”, dar nu e cozonac, ci un blat pufos de tort, însiropat, cu blaturile separate cu cremă consistentă, apoi învelit în glazură dulce și sticloasă. Amandina e o prăjitură cuceritoare. Rețeta originală, cea regăsită în ”biblia cofetarilor” – Rețetarul de Cofetărie și Patiserie, datează din anii 60 și o vom prezenta în cele ce urmează. Da, ați citit bine, Amandina este o prăjitură celebră inventată în România.
Amandinei îi sunt dedicate pagini pe Wikipedia. Francezii susțin că Amandina românească e inspirată din piesa de teatru Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand. Acolo se face referire la o prăjitură cu migdale și topping de marmeladă. Cert este că momentul „nașterii” Amandinei e învăluit în mister. Nu se știe exact și concret cum a apărut.
Amandina și-a început povestea secolul trecut, undeva în centrul Bucurestiului. Este un mini-tort în straturi, în care cele trei blaturi grele, însiropate puternic, sunt separate de câte o zonă consistentă de cremă. Gustul deosebit e dat de blatul care are în compoziție cacao. Este însiropat cu rom. Prăjitura e îmbrăcată în glazură, realizată din ciocolată și esență de rom.
Rețeta pentru Amandine
Ingrediente: 6 ouă, 170 g zăhar, 3 lg apă, 3 lg ulei, 3 lg cacao, 8 lg făină, 1 lgț praf de copt, un vârf de cuțit de sare (blat); 250-300 ml apă, 6 lg zahăr,4 lg cappuccino, 1 sticulță esență de rom (sirop); 250 g unt 82%, 170 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, 3 lg cacao, 1 sticulță esență de rom (crema); 100 ml apă, 100 g zahăr, 200 g ciocolată neagră, esență de rom (glazura).
Pentru ornat se vor folosi trei linguri din cremă amestecate cu 70-100 ml frișcă lichidă.
Mod de preparare
Pentru blat se mixează albușurile cu sarea, apoi se adaugă zahărul și, după ce acesta e aproape topit, apa. Urmează apoi gălbenușurile și uleiul. Se mixează în continuare, la final încorporându-se cu o spatulă și mișcări lejere, cacaoa și făina. Compoziția se coace în tavă tapetată cu hârtie de copt la 175 de grade, timp de 30 de minute. După ce s-a răcit, blatul se taie în trei.
Siropul se prepară punând la fiert apa, zahărul și cappuccino, cinci minute. La final se adaugă esența de rom.
Pentru cremă, untul se amestecă cu zahărul pudră, până ce se dizolvă. Apoi se adaugă gălbenușurile pe rând, cacaoa și esența de rom. Se mestecă până totul devine o cremă fină și spumoasă.
Pe un platou se așează prima parte de blat, se însiropează cu o treime din cantitate. Deasupra se întinde un strat generos de cremă (jumătate din cantitate). Se pune al doilea blat, se însiropează, apoi se continua cu crema rămasă. La final se așează ultima parte de blat, se însiropează. Prăjitura se pune la rece timp de trei ore. După acest interval, se porționează în mini-amandine. Se prepară glazura, fierbând apa cu zahărul timp de cinci minute, apoi se ia de pe foc și se adaugă ciocolata mărunțită. Cu o lingură se acoperă cu glazură fiecare amandină în parte. Prăjiturile se pun din nou la frigider, o oră.
Pentru ornat se mixează frișca cu crema lăsată deoparte, și se realizează, cu un poș, câte un moț în mijlocul fiecărei bucăți. Amandinele se țin la frigider până în momentul servirii.