Maramureșenii sunt primii români care fac asta. Folosesc o aplicație pentru protejarea naturii
WWF – România (Fondul Mondial pentru Natură) a dezvoltat o aplicație mobilă, dar și o platformă, prin care locuitorii Maramureșului se pot implica activ în protejarea naturii. Cu ajutorul aplicației eFeedback și a platformei www.natura2000mm.ro aceștia vor putea să-și exprime opinia în legătură cu deciziile care îi afectează direct. Maramureșenii sunt primii români care fac asta.
Cele două instrumente arată în timp real inițiativele legislative care urmează să fie implementate în siturile Natura 2000, și nu numai, din județul Maramureș. Proiectul este unul pilot, dar poate fi extins la nivel național. El pornește de la ideea că orice planificare strategică ar trebui fundamentată pe probleme și soluții identificate local. Așadar, existența unui feedback al societății civile este necesară înaintea luării unei decizii.
Cum pot fi accesate cele două instrumente
Instrumentele dezvoltate de WWF România au la bază un protocol semnat cu autorități, instituții și reprezentanți ai societății civile. În plus, prin intermediul Caravanei eFeedback, au fost purtate discuții cu peste 450 de localnici. De asemenea, au fost vizitate 40 de primării din județul Maramureș și un Grup de Acțiune Locală (GAL) din Baia Mare.
„În contextul în care Uniunea Europeană propune o serie de acțiuni urgente pentru stoparea declinului biodiversității, ce trebuie implementate la nivelul statelor membre, Caravana a prezentat și rezultatele Studiului de impact realizat la nivelul județului Maramureș. Acesta a evaluat, la nivelul zonei pilot, impactul socio-economic pe care îl vor avea o serie de măsuri europene. Obiectivele de a:
proteja legal 30% din suprafața terestră și de a asigura o protecție strictă pentru 10% din această suprafață,
de a stabili setul de criterii pentru gestionarea zonelor protejate (management efectiv)
de a asigura protecția strictă a pădurilor cu structuri primare.
Această analiză oferă o bază de pornire pentru a realiza o evaluare la scară mai mare, posibil chiar națională, a impactului socio-economic produs prin implementarea Strategiei UE 2030”, transmit reprezentanții WWF România.
Aplicația eFeedback este disponibilă, gratuit, pe toate dispozitivele. Pe Android poate fi descărcată de aici, în timp ce pe iOS se poate descărca de aici. Pe de altă parte, platforma pusă la dispoziția locuitorilor Maramureșului poate fi accesată aici.