126 de ani de la prima apariție publică a lui George Enescu. Cui îi este dedicată „Poema română”
Astăzi se împlinesc 126 de ani de la prima apariție publică a lui George Enescu. Cel mai important muzician român și-a făcut debutul la Paris, cu „Poema Română”, o lucrare dedicată reginei Elisabeta a României.
George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Botoșani, și este cunoscut drept compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Cu muzica a cochetat încă de mic. La vârsta de patru ani a început să cânte la vioară, fiind învățat de părinții săi, dar și de Niculae Chioru, un lăutar vestit. Apoi, la cinci – șase ani, a început să facă primele încercări de compoziție, iar la vârsta de opt ani a debutat ca violonist. Potrivit Muzeului George Enescu, între anii 1888 – 1894 a studiat la Viena, după care și-a continuat studiile la Conservatorul din Paris (1895 – 1899). Acolo i-a avut ca profesori pe Martin Pierre Marsick (vioară), pe André Gédalge (contrapunct) și pe Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).
1898, un an important pentru George Enescu
Pentru George Enescu anul 1898 a fost unul important. În 6 februarie și-a făcut debutul la Paris, cu „Poema Română”. Apoi, în același an, muzicianul a început să dea lecții de vioară și să susțină recitaluri la București. Avea doar 17 ani pe atunci. Regina Elisabeta a României îl admira, așa că, deseori era invitat să cânte la Castelul Peleș din Sinaia.
Din primii ani ai secolului XX datează compozițiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două Rapsodii Române, op. 11 (1901 – 1902), Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 (1903), prima sa Simfonie, în Mi b, op. 13 (1905), Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (1908). Activitatea sa muzicală a alternat între București și Paris. De asemenea, a susținut turnee și în mai multe țări europene, alături de parteneri cunoscuți, cum ar fi Alfredo Casella, Pablo Casals sau Louis Fournier. Printre ultimele creaţii se numără Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2, poemul simfonic Vox Maris op. 31, Simfonia de cameră op. 33. George Enescu s-a stins din viaţă în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 şi a fost înmormântat la cimitirul Père Lachaise din Paris.