Fosile de dinozaur, unice în lume, descoperite de cercetători în România
Dacă era cineva care încă punea la îndoială faptul că pe teritoriul țării noastre au trăit dinozauri, se prea poate să-și schimbe părerea. Mai multe fosile de dinozaur, unice în lume, cu o vechime de aproximativ 70 de milioane de ani, au fost descoperite de cercetători în România.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea din București și Universitatea ELTE – „Eotvos Lorand” Tudomanyegyetem din Budapesta. În ultimii ani aceștia s-au ocupat de studierea teritoriului Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. O surpriză a fost atunci când, în apropierea localității Vălioara din Bazinul Hațeg, județul Hunedoara, au descoperit mai multe fosile de dinozauri.
„Localitatea fosiliferă numită de noi K2 este localizată în partea cea mai vestică a Bazinului Hațeg. Unde, după estimările noastre, se află cele mai vechi roci sedimentare cu resturi de reptile. Cu vârsta de aproximativ 71 de milioane de ani. Având în vedere mediile de viață diferite indicate de rocile de la Vălioara, precum și vârsta lor ceva mai veche, este probabil ca descoperirile noastre să releve o asociație faunistică nouă. Nedocumentată de cercetările anterioare. Dar pentru a stabili asta, cercetările trebuie continuate. Și chiar aprofundate”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, conducătorul grupului de cercetători, dr. Gabor Botfalvai de la Universitatea ELTE.
Bazinul Hațeg este renumit pentru descoperirile de fosile de dinozauri pitici din roci Cretacic superioare. De mai bine de un secol. Primele resturi de dinozauri provenite din Hațeg au fost studiate de către paleontologul Franz Nopcsa. Acesta, acum 120 de ani, a descris de aici și primele resturi de Rhabdodontide.
Fosilele aparțin unei specii de talie mică
Fosilele descoperite provin din familia Rhabdodontide și sunt unice în lume. Ele aparțin unei specii ierbivore, bipedă și de talie mică, de doi – șase metri lungime. Oasele descoperite sunt într-o stare de conservare foarte bună. Ele nu au fost sparte sau deteriorate în mod excesiv în pofida vechimii lor și includ și părți ale scheletului care nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide până acum.
„Deși rude apropiate ale acestor dinozauri au fost descoperite și pe alte continente, de exemplu în America de Nord sau chiar Australia, familia Rhabdodontidae în sine a fost strict endemică arhipelagului insular al Europei cu 85 până la 66 de milioane de ani în urmă. Acest grup de dinozauri erbivori relativ mici ca și talie, de doi până șase m lungime, include, în prezent, 9 specii diferite. Dintre care 3 cunoscute doar din zona Transilvaniei, în România. În plus, multe dintre aceste specii au fost identificate doar recent, în ultimele două decenii. În principal datorită extinderii cercetărilor sistematice, în Bazinul Hațeg și în alte părți ale Europei.
Scheletele parțiale descoperite și studiate de noi indică, însă, că acest grup de dinozauri era probabil încă și mai diversificat decât se consideră în prezent. Cu noi specii ce ar putea fi descrise în viitor”, a declarat autorul principal al studiului și doctorand la Universitatea ELTE, Janos Magyar.
Dicționar
Biped: care are (sau umblă în) două picioare;
Endemic: care trăiește numai pe un anumit teritoriu.