Povestea celei mai cunoscute fotografii de dragoste
Cândva, în anii 1980, o imagine cu doi îndrăgostiți care se sărutau în centrul Parisului a devenit celebră. Ea este cunoscută drept „Sărutul lui Doisneau”, iar denumirea face referire la cel care i-a surprins pe cei doi, adică fotograful Robert Doisneau. Puțină lume știe însă cine au fost cei doi tineri și când a fost făcută, mai exact, poza. Aflați în continuare povestea celei mai cunoscute fotografii de dragoste.
Printre cele mai cunoscute imagini ale secolului al XX-lea se numără și „Sărutul lui Doisneau”. Sau, cum mai e cunoscută, „Sărutul de la Hotelul de Ville”. Deși oamenii au făcut cunoștință cu ea abia în anii 1980, fotografia a fost realizată în 1950. Printre multele subiecte care-i atrăgeau atenția lui Robert Doisneau s-a numărat și un cuplu tânăr. Fotograful s-a apropiat de cei doi, pe numele lor Françoise Bornet și Jacques Carteaud. A aflat că aveau 20 de ani și visau să devină actori. Ambii urmau un curs de actorie. Impresionat de speranța pe care o transmiteau, fotograful i-a rugat să se sărute, în cel mai natural mod posibil, în mijlocul mulțimii care se afla în mișcare. Potrivit elle.com, cuplul a fost de acord să facă asta pentru 500 de franci.
Fotografia, cunoscută abia după 30 de ani
Imaginea cu cei doi îndrăgostiți a devenit celebră 30 de ani mai târziu. Mai mult ca sigur nimeni nu se aștepta. Cuplul se regăsea pe mai multe postere, pe căni sau diverse gadget-uri. Între timp, tânara Françoise Bornet devenise femeie în toată regula și se căsătorise cu un regizor pe nume Alain Bornet. În plus, și-a îndeplinit visul jucând în mai multe filme, în roluri secundare.
În anii 1990, exploatarea comercială a determinat-o pe femeie să ceară un procent pentru folosirea imaginii sale. De fapt, fotografia cu sărutul a declanșat numeroase dispute. Multe cupluri s-au prezentat susținând că ei sunt cei din imagine. Cu toate acestea, Françoise avea dovezi tangibile că fata din fotografie era într-adevăr ea. Doisneau îi dăduse, de fapt, o copie cu autograf a imprimării la câteva zile după developare. Cu toate acestea, instanțele i-au refuzat suma solicitată, susținând că fața ei nu era clar identificabilă, deoarece era acoperită de cea a lui Corteaux. Fotografia a intrat oricum în istorie, transmițând tandrețe și devenind un simbol al speranței, al recuperării, dar și al puterii unui gest atât de simplu și de natural. Protagonista sărutului, Françoise Bornet, a murit la vârsta de 93 de ani în ziua de Crăciun, în timp ce se afla în Everux, Normandia.