1 decembrie – Ziua Națională a României. Ce evenimente au loc în țară
Ziua Națională a României este sărbătorită anual în 1 decembrie. Data aniversează momentul în care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român, în anul 1918. 1 decembrie atrage după sine o mulțime de activități, în toată țara, la care puteți participa. Pe câteva dintre ele vi le prezentăm în cele ce urmează.
Timișoara
Cu ocazia Zilei Naționale a României, asociația Tribul artistic vă invită la concertul „Ecourile luminii”. El va fi susținut în 1 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol și marchează finalul proiectului Eufonic Motions. Acesta a avut ca scop explorarea dimensiunilor universale ale luminii și legăturile istorice între spațiul norvegian și cel românesc. Totul s-a făcut prin schimburi de experiență și masterclass-uri și concerte susținute de muzicieni din cele două țări. Biletele pentru concertul din 1 decembrie pot fi achiziționate de aici, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește, la rândul său, alături de public, Ziua Națională a României. Acest moment istoric este marcat prin trei spectacole: „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”, „Exod” și „Conul Leonida față cu Reacțiunea”. Prin înscrierea la adresa de email office@tntm.ro, primii 40 de spectatori vor primi gratuit câte un loc la oricare dintre cele trei spectacole cuprinse în cadrul acestei sărbători. Mai multe detalii despre fiecare spectacol puteți afla de aici.
În perioada 29 noiembrie – 14 decembrie are loc și Salonul Anual al Artelor Vizuale, eveniment ajuns la cea de-a 93-a ediție. În cadrul său expun artiști membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România (U.A.P.) filiala Timișoara, dar au drept de participare și absolvenții unei facultăți sau universități de artă, indiferent dacă sunt membri sau nu în U.A.P. Orarul de vizitare al galeriilor: Galeria de Artă Helios, de luni până vineri între orele 10:00 – 18:00, și Galeria Park. De luni până vineri între orele 9:00 – 16:30.
București
În Capitală au loc, de asemenea, o mulțime de evenimente. Cu ocazia Zilei Naționale, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi își așteaptă vizitatorii pe 1 Decembrie cu un program special. Accesul în muzeu este gratuit pe durata întregii zile și include vizitarea expunerii permanente și a expozițiilor temporare. La lăsarea întunericului, muzeul va fi luminat în culorile tricolorului. Cu acest prilej se deschide expoziția temporară „Donații Recente. Planuri de Moșii” ce se va putea vizita până în februarie 2024 și este inclusă în traseul de vizitare, la etajul I. Din programul special al zilei de 1 decembrie face parte și prezentarea „Hărții Școlastice a Daciei și a României de azi”, realizată de inginerul Grigore Bejan, în 1920, aflată în expunerea permanentă.
Oradea
În sala de concerte „Enescu – Bartók”, de la ora 19:00, în 1 decembrie, Filarmonica de Stat Oradea sărbătorește alături de public Ziua României. Dirijorul Marius Hristescu va conduce orchestra filarmonicii, el fiind și orchestratorul multor piese din program. Invitații serii vor fi doi dintre soliștii cunoscuți ai României, proveniți din două direcții diferite de muzică, respectiv cea clasică și cea populară. Soprana Ana Maria Donose va îmbrăca programul într-o aură clasică, în timp ce Dinu Iancu Sălăjanu va aduce imboldul tradițional. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, și pe baza unei invitații emise de către casieria Filarmonicii de Stat Oradea (strada Moscovei nr. 5).
Alba Iulia
La Alba Iulia, sub genericul „Festival de România”, sunt organizate o mulțime de evenimente, începând chiar cu data de 30 decembrie. Printre ele se numără lansări de carte, conferințe, expoziții, concerte în aer liber și, bineînțeles, defilarea militară. Pe 1 decembrie, la Alba Iulia, conform tradiției, la ora 11:00 la Sala Unirii va avea loc primirea soliilor din cetățile de scaun. Apoi, la ora 13:00, se va citi Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia. Defilarea militară este programată la ora 15:00, iar ea va fi urmată de masa populară și de un spectacol folcloric extraordinar. Vor fi și două spectacole de artificii, unul pe timp de zi și unul seara. Sărbătoarea va continua și pe 2 decembrie la Alba Iulia. În Piața Cetății Alba Carolina vor concerta Domino, Subcarpaţi și grupul Iza.