Învățătorul care face naveta 100 km pe zi pentru a le preda copiilor. O poveste adevărată din România de azi
Atunci când pasiunea se îmbină cu profesia și iubirea pentru copii, nimic nu-i poate sta în cale unui cadru didactic. Un exemplu în acest sens este învățătorul Cosmin Drăghici, în vârstă de 42 de ani, care face naveta 100 km pe zi pentru a le preda copiilor. El este pasionat și de oină, iar dragostea pentru acest sport a fost transmisă și elevilor lui, care au devenit multiplii campioni naționali.
Cosmin Drăghici, merge zilnic la școala din Giurgița, un sat foarte izolat aflat la 100 de km de Craiova. Acolo este așteptat de copiii care, deși trăiesc într-o comunitate izolată și vulnerabilă, cu probleme legate de abandonul școlar, l-au învățat să nu renunțe niciodată. Învățătorul provine dintr-o familie de profesori și, deși ar fi putut alege după absolvirea Facultății de Litere să fie profesor de Limba și Literatura Română, el s-a decis să fie alături de micuții din Giurgița. „Mi-e drag de cei mici, mă simt foarte bine cu ei și am răbdarea necesară să lucrez cu ei”, spune acesta.
Copiii din Giurgița, campioni naționali la oină
Pe lângă orele obișnuite pe care învățătorul le petrece cu elevii din fața catedrei, el a ales să rămână zilnic în plus și să-i învețe pe copii oina. Rezultatele obținute dovedesc că a făcut o treabă bună. Echipa lui este multiplă campioană națională și a reușit să aducă prima medalie de aur la o olimpiadă națională pentru școala din Giurgița.
„Tatăl meu, profesor de sport, mi-a insuflat dragostea pentru oină. Atunci când am ajuns la catedră, mi-am amintit de ceea ce mă făcea atât de fericit în copilărie”, povestește învățătorul. El și-a dorit ca și copiii de acolo să simtă asta și a făcut o echipă de oină. Motivul pentru care s-a implicat în această activitate a fost unul mult mai important. A vrut să le dea celor mici șansa să se bucure de școală și să-și descopere potențialul.
„Trebuie să vă spun că în echipă am mai rar copii cu rezultate școlare bune. Adesea am copii cu rezultate școlare mai puțin bune, care obișnuiau să fie stingheri la școală. Faptul că au reușit prin oină să arate că sunt buni la ceva le-a dat încredere. Și statutul lor s-a schimbat. De asta încurajez și vorbesc adesea cu colegii mei să găsim modalități să-i implicăm pe copii în diverse activități. Pentru că doar așa își pot atinge potențialul. Pot învăța să aibă încredere în ei și toate celelalte rezultate se schimbă și ele. E bine ca într-o școală să fie diverse activități”, precizează Cosmin Drăghici.
Cu o înclinație și către literatură, învățătorul a scris și câteva povești despre oină. Astfel, copiii sunt ajutați să descopere acest sport și din cărțile ilustrate pentru ei. Prima dintre ele se numește „Echipa de oină” și spune povestea unor copii dintr-un sat care ajung campioni.
Oina le-a deschis copiilor drumul către noi experiențe
Datorită învățătorului Cosmin Drăghici și pasiunii pe care au dezvoltat-o pentru oină, copiii au reușit să iasă din micuța comunitate și să descopere țara. Aceștia au avut parte de experiențe care, cu câțiva ani în urmă, nu ar fi fost la fel de posibile. „Marele câștig al copiilor este că văd țara. Acum vreo cinci ani, când am fost prima dată la mare cu ei, niciunul dintre ei nu fusese vreodată la mare. Copiii sunt înnebuniți acum”, povestește învățătorul.
Cosmin Drăghici nu este singurul cadru didactic implicat la școala din Giurgița, care are nevoie de multe reparații. Mai mulți profesori, inclusiv directoarea Tatiana Duică, fac naveta. „Copiii din mediul rural au mare nevoie de noi. Au nevoie să vorbim cu ei, dar mai ales să-i îmbrățișăm”, spune aceasta. Școala din Giurgița participă la campania organizată de Narada, Împreună pentru școala noastră. În cadrul acesteia se organizează mai multe târguri. Ele au loc, concomitent, în 18 decembrie, în 60 de școli din România.
„Cu sprijinul organizației Narada, dar și cu o donație de numai 5 euro pe lună, parte din această campanie la care ne-am alăturat, putem face ca elevii din Giurgița să capete încrederea că pot visa oricât de mult. Și pot avea viitorul pe care îl merită”, spune directoarea. Ea are în plan să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă școala. Vrea să construiască un spațiu de învățare afară, să amenajeze curtea și să rezolve problema încălzirii. „Nu sunt gaze în zonă. Dacă femeia de serviciu nu s-ar trezi în fiecare dimineață la 4 să vină să facă focul, copiii ar îngheța la ore. La sala de sport, din patru sisteme de încălzire mai funcționează doar două. E uneori frig de crapă pietrele, dar micii sportivi nu se dezic de antrenamente”, precizează directoarea.