Franța, țara care vrea să interzică sharenting-ul. Sunt vizați părinții
Oamenii distribuie pe internet de toate și de multe ori își expun viața mai mult decât trebuie. Franța este țara care vrea să interzică sharenting-ul, fiind vizați părinții, iar proiectul se află în dezbateri.
Avocata din spatele avocatoo.ro au explicat, într-o postare pe rețelele de socializare, ce înseamnă sharenting-ul și ce presupune, concret, legea pe care Franța vrea să o introducă. Termenul de „sharenting” vine de la „share” + „parenting” și reprezintă distribuirea pe internet a informațiilor despre copii de către părinți. Cu alte cuvinte, Franța e prima țară care vrea să le interzică părinților să mai distribuie imagini sau informații legate de copiii lor. O vor putea face doar în anumite condiții.
„Proiectul de lege francez se fundamentează pe protejarea vieții private a copiilor, ca obligație legală primordială a părinților. Ambii părinți vor fi preocupați în egală măsură de dreptul la imagine al copilului, acesta urmând a fi inclus în postări pe rețelele sociale în funcție de vârsta și gradul de maturitate al său. Proiectul de lege vizează un echilibru între protejarea intimității digitale a copilului și libertatea de a ne împărtăși experiențele în mediul online. Parlamentarii spun că acesta ar putea juca rolul de ghid pentru părinți, în ceea ce privește decizia privind conținutul online”, explică avocatoo.ro, în postarea de pe Instagram.
Dacă legea va fi adoptată, părinții vor fi nevoiți să o privească cât se poate de serios. Cazurile de încălcare a legii vor fi soluționate de un judecător, iar sancțiunile sunt cât se poate de severe. Părinții pot chiar să piardă autoritatea părintească dacă propagarea imaginii copilului este de natură să afecteze grav demnitatea sau integritatea morală a acestuia.
La scurt timp după postarea făcută pe social media, oamenii au reacționat. Unii consideră că e o idee bună, în timp ce alții sunt de părere că se exagerează. „Ar trebui să existe și la noi așa ceva. Ar fi o inițiativă foarte bună și benefică. În unele cazuri, părinții nu mai au limită la postat”, e de părere cineva. „Să nu se ajungă în extreme. Spre exemplu în Anglia nu ai voie să pozezi fătul în uter (la medic) deoarece i se protejează intimitatea”, spune altcineva.
O altă persoană consideră că e trist să avem legi pentru ceva logic. „E foarte trist că avem nevoie de legi pentru chestii logice. Cred că două – trei poze pe an cu copilul tău sunt suficiente. Dar iată că avem nevoie de reguli pentru ceva atât de firesc”, a comentat altcineva.