POVEȘTILE MODEI. Cum au apărut uniformele școlare în țara noastră. Care este scopul lor
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi vă prezentăm istoria uniformelor școlare în România. Uniformele școlare din ziua de astăzi sunt extrem de diferite de uniformele din trecut. Introducerea obligativității acestora în cadrul școlilor și liceelor este dorită de mulți părinți și elevi. Nu mulți știu însă cum au apărut uniformele școlare în țara noastră și care este scopul lor.
Uniformele școlare nu au fost inventate în țara noastră, ci au apărut în Anglia, în secolul al XVI-lea. La început, acestea erau purtate de copiii din orfelinate sau de copiii care făceau parte din familiile sărace. În timp, standardizarea educației a împins instituțiile de învățământ să aleagă un stil vestimentar unitar pentru toți elevii, adică introducerea uniformelor. Prin reforma la scară largă a învățământului, implementată de Spiru Haret, regula uniformelor școlare s-a extins la nivel național. De la uniformele interbelice specifice mai ales școlilor de băieți, cu pantaloni scurți, cămașă, vestă și șapcă, până la uniformele școlare de secol XXI, istoria acestor piese vestimentare e foarte bogată.
Care este scopul uniformelor
Uniformele școlare ajutau copiii să simtă că aparțin unui grup asemănător sau egal lor, să șteargă diferențele de clasă socială, să se integreze mai ușor în grupul de colegi și să creeze o tradiție. Din aceleași motive, uniformele au rămas un element de succes până în ziua de astăzi. Din diferite motive, mulți părinți și elevi apreciază existența acestora:
Uniformele sunt eficiente din punct de vedere economic, familiile cheltuind mai puțini bani pe alte piese vestimentare;
Ajută la standardizarea grupului, reducând diferențele resimțite de elevi, în special diferențele de statut social;
Uniformele economisesc timp, copii știind exact ce și cum trebuie să poarte la școală;
Elevii sunt mai ușor de identificat, fiind mai greu ca aceștia să lipsească de la școală în timpul orelor;
Uniformele asigură nivelul de decență vestimentară în școli, aceasta fiind o cerință importantă în toate instituțiile de învățământ din țară.
Cum au apărut uniformele școlare în țara noastră
Uniformele școlare reprezintă o adevărată tradiție în țara noastră, fiind prezente încă din secolul al XIX-lea. Primele uniforme școlare de pe teritoriul României au apărut la Turnu Severin în anul 1897. În perioada comunistă, uniformele erau concepute special pentru fiecare etapă de învățământ. Copiii care mergeau la grădiniță, în clasele I – IV, în clasele V – VIII sau la liceu, aveau uniforme diferite. Aceste uniforme mai erau numite și uniforme de pionier, după clasa a Ii-a, când se primea cravata roșie, ele cunoscând apogeul în anii 1980.
Cum arătau acestea
Uniformele erau alcătuite din piese în carouri alb-albastre, specifice claselor unu-patru, din sarafane și sacouri cu matricolă, costume de Șoimii Patriei sau de Pionieri. Ele erau accesorizate de o cravată, o centură sau o insignă, fiind considerate reale spectacole vestimentare. După revoluție, multe persoane au dorit să renunțe la uniforme, considerând că acestea fuseseră folosite pentru a implementa ideologia oficială comunistă în rândul copiilor și tinerilor. Cu timpul, instituțiile școlare au considerat că este mai bine să revină la moda purtării uniformelor școlare, fiind mai eficiente pentru copii și părinți.
Uniformele din ziua de astăzi
După Revoluția din decembrie 1989, folosirea uniformelor școlare a devenit opțională. În ziua de astăzi, școlile din România aleg dacă doresc să introducă această modă vestimentară sau să renunțe la impunerea unei astfel de ținute pentru elevi. Școlile care introduc uniformele școlare moderne au șansa de a alege dintr-o varietate de modele sau de a propune un model propriu, specific instituției.
Uniformele din ziua de astăzi sunt create utilizând materiale de calitate, au design modern și culori atractive, pe placul copiilor, al părinților și profesorilor. Prețurile diferă în funcție de piesă și de design, de prezența broderiilor, a ecusoanelor sau a emblemelor. La ora actuală, dezbaterile între partizanii purtării uniformelor școlare și cei contra uniformelor școlare este prezentă, având mai ales în vedere începerea școlii pe data de 11 septembrie. Au existat chiar și proiecte de lege privind reintroducerea obligativității uniformelor școlare.