POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Mic dejun englezesc / English breakfast
Istoria English breakfast / Mic dejun englezesc datează din secolele XIV–XV, acest meniul fiind regăsit în casele de țară ale nobilimii engleze. Nobilimea era o clasă socială britanică, în mare parte istorică, formată din proprietari de terenuri care puteau trăi în întregime din venituri și chirii sau care, cel puțin, aveau o proprietate la țară.
Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. În fiecare an, pe 2 decembrie ecelebrată în toată lumea Ziua micului dejun englezesc. Evenimentul a fost creat pentru a obține sprijin pentru o tradiție anglo-saxonă veche de secole și pentru a-i învăța pe străini despre istoria unei mese complete servite la prima oră a zilei.
Mic dejun englezesc / English breakfast reprezintă un pilon al mâncării populare britanice. Poate fi găsit aproape oriunde în țară, de la localuri luxoase la cafenelele de pe străzile din marile orașe. Există variații ale acestui „mic dejun complet” în tot Regatul Unit și în Irlanda, și asta de zeci de ani – dacă nu de secole. Micul dejun englezesc complet este un fel de mâncare iconic în cultura culinară britanică, care a început cu secole în urmă de către clasa superioară și clasele de mijloc aspirante și s-a transformat încet în timp într-un fel de mâncare de mic dejun cu adevărat național, savurat de clasa muncitoare, arată Onestop.co.uk.
Cum a început micul dejun englezesc
Istoria micului dejun englezesc datează din secolele XIV–XV, în casele de la țară ale nobilimii engleze. Tradiția anglo-saxonă a ospitalității consta în oferirea de mic dejunuri copioase și complete pentru vizitatorii aflați în trecere, vecini, familie și prieteni. De asemenea, nobililor le plăcea să se răsfețe cu un mic dejun englezesc complet înainte de a pleca la vânătoare și, de obicei, înainte de o călătorie lungă. Momentul micului dejun englezesc era o ocazie pentru cei bogați de a-și etala bogăția proprietăților lor prin calitatea cărnii și a legumelor produse pe pământurile din jur. Era, de asemenea, o șansă de a arăta abilitățile culinare ale bucătarilor care pregăteau o selecție de mâncăruri tipice pentru micul dejun anglo-saxon, din care rezidenții și oaspeții casei puteau alege și pe care le puteau savura.
Când micul dejun englezesc a câștigat popularitate
Micul dejun englezesc a câștigat teren în Epoca Victoriană, în care nobilimea, ca clasă socială, era în declin. Dar, în schimb, negustorii bogați, industriașii și oamenii de afaceri care căutau să urce în ierarhia societății au studiat tradițiile nobilimii și au adoptat cu entuziasm noțiunea de mic dejun englezesc ca eveniment social important.
Până la începutul Epocii Edwardiene, micul dejun englezesc era consumat în mod regulat de toate clasele sociale, fiind o masă tradițională de familie, deoarece le furniza membrilor acesteia suficientă energie pentru o zi întreagă de lucru. Acesta era servit în mod obișnuit în hoteluri, pensiuni, în trenuri și la întâlniri în toată țara. Ingredientele standard erau ușor de preparat, astfel încât micul dejun englezesc s-a răspândit rapid la nivel național: șunca, ouăle, cârnații, budinca neagră, fasolea coaptă, roșiile la grătar, pâinea prăjită, alături gemuri, marmelade, ceai sau cafea și suc de portocale.
Istoria a consemnat că la începutul anilor 1950, aproximativ jumătate din populația britanică își începea ziua mâncând același mic dejun englezesc standard. Micul dejun englezesc era servit în ceea ce se numea „cafenele cu linguri grase”, un fel de bistrouri care se găseau în zonele industriale și în apropierea porturilor, unde se aflau toți muncitorii. Aceste cafenele erau cele mai bune locuri unde se putea lua un adevărat mic dejun englezesc, dar în ultimele decenii au intrat în declin.
Rețeta pentru mic dejun englezesc
Ingrediente: 9 cârnăciori de vită și porc (sau pasăre), 1 baghetă (tăiată felii), 400 gr. – ciuperci champignon, 4 roșii, 6-9 – ouă proaspete, 400 gr. – fasole pregătită la borcan, 200 gr. – bacon tăiat felii subțiri, 1 linguriță – pastă de roșii, 1 liguriță – cimbru uscat sau proaspăt, 3 – 4 linguri – ulei de măsline, sare și piper negru după gust
Mod de preparare: Coaceți cârnăciorii la grătar, pe grill, în tigaie sau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, circa 30 de minute sau până se rumenesc. Între timp, încingeți o tigaie la foc mediu, turnați uleiul, adaugă fasolea, pasta de roșii, sare și piper negru după gust. Fierbeți 10-15 minute. Curățați ciupercile de coajă stropiți-le cu ulei de măsline. Condimentați cu cimbru uscat, sare, piper negru și amesteca ți. Apoi coaceți-le până se rumenesc frumos pe toate părțile.
Între timp tăiați roșiile în două pe orizontală, condimentați cu cimbru uscat, sare și stopiți-le cu ulei de măsline. Coaceți roșiile până se rumenesc frumos. Rumeniți și feliile de bacon în tigaie. Apoi tăiați bagheta felii și coaceți-o puțin. În final, într-o tigaie pregătiți și ouăle ochiuri, condimentate cu piper. În final, serviți totul împreună.