„Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, nedorite de părinți
Asociația Părinților pentru Școala la Școală, prin președintele Irina Trăistaru, solicită, într-o petiție online, eliminarea săptămânilor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. Semnatarii acesteia consideră că cele două săptămâni sunt inutile și consumatoare de bani.
În descrierea petiției sunt enumerate motivele pentru care se dorește înlăturarea celor două săptămâni. Inițiatorii consideră că activitățile organizate au caracter cu precădere extrașcolar și astfel sistemul real de predare – învățare este suspendat pe perioada celor două săptămâni. „Aceste săptămâni nu ar trebui să fie pierdute, ci folosite pentru a sedimenta materia din timpul anului, care și așa este stufoasă și dificilă. În plus, calendarul școlar e împărțit în cinci module cu 5 vacanțe care fragmentează curba de învățare, iar introducerea a două săptămâni atipice (Altfel și Verde) înseamnă încă două pauze în curba psihologică normală de învățare, în loc să se consolideze și să se sedimenteze materia predată. Dorim să se evite aceste situații în anii viitori”, se arată în petiție.
De ce vor părinții să se renunțe la „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”
Inițiatorii petiției consideră, de asemenea, că beneficiile aduse de activitățile din cele două săptămâni sunt minime față de pierderea suferită de întreruperea ciclului normal de învățare. Printre motivele pentru care cer eliminarea săptămânilor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” se mai numără:
aceste două săptămâni implică elevii și cadrele didactice în mod obligatoriu, conform Ordinelor de Ministru care reglementează aceste două programe în activități externe actului didactic, ce irosesc timpul elevilor și încarcă bugetele părinților, putând totodată genera efecte discriminatorii grave între elevi, întrucât unii părinți nu își permit să achite costurile excursiilor și ale vizitelor la muzee și obiective turistice organizate în aceste săptămâni;
efectul existenței acestor două săptămâni în structura anului școlar reprezintă un prejudiciu atât pentru elevi cât și pentru părinții acestora, în condițiile în care elevii sunt obligați să participe la activitățile din Școala Altfel și Săptămâna Altfel, fiind astfel afectat dreptul fundamental și legal la învățătură.
Petiția, un subiect controversat
La scurt timp după inițierea petiției, pe rețelele de socializare au apărut o mulțime de comentarii. Într-un grup de Facebook dedicat părinților și profesorilor, membrii își spun părerile. În timp ce unele persoane susțin inițiativa, alții spun că programele sunt utile atâta timp cât sunt organizate conform legii. „Înainte de a iniția o petiție de genul acesta, asigurați-vă că ați lecturat cu atenție și ați înțeles prevederile normelor legale a căror anulare o solicitați.
În programele „Săptămâna Verde” și „Școala altfel” se desfășoară activități didactice obligatorii. Faptul că unii le transformă în activități extrașcolare (opționale) este o altă poveste… În cele două săptămâni nu trebuie să se întrerupă procesul educațional ci să continue în contexte și medii care pot favoriza dobândirea unor competențe cheie. Dar na, unii le folosesc ca pretext pentru a lua vacanță…”, a scris cineva. Comentariul a adunat zeci de aprecieri, semn că există persoane care sunt de acord cu cele spuse. „Românii, mereu mai cu moț. În alte țări sunt bine venite, la noi nu. Acolo nu se fac meditații, se merge pe alte idei și copiii nu sunt stresați de profesori”, spune altcineva.
Sunt însă persoane care sunt de acord cu petiția. Până la momentul scrierii acestui material, aceasta a adunat 483 de semnături. „Atâta timp cât Ministerul nu vine cu buget suplimentar pentru aceste săptămâni, să le desființeze”, spune cineva. Sunt și persoane care n-ar vrea să se renunțe la activitățile din cadrul celor două săptămâni, însă ar prefera să fie organizate altfel. „Nu aș desființa aceste săptămâni. Le-aș implementa altfel. Câte o zi „verde” și una „altfel” în fiecare modul”, spune altcineva.