POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Karpatka, prăjitura Munților Carpați
Deși nu se cunosc prea multe despre originea sa, prima mențiune a numelui ei, Karpatka, datează din 1972. Considerată a fi o rudă apropiată a mai popularei Kremówka, prăjitura este un produs de bază în patiseriile poloneze, dar este și un desert obișnuit de gătit acasă.
Este o prăjitură delicioasă cu gust de vanilie. Denumirea eiare legătură cu munții Carpați, ce au un aspect denivelat, la fel cum e și aparența acestei prăjituri. Are două foi de coji de eclere și cremă de lapte și unt în interior.
Ce ne spune istoria acestei prăjituri
Originile desertului sunt neclare; cel mai probabil a apărut la începutul anilor 1950 și 1960, dar popularitatea sa a devenit larg răspândită abia în anii 1970 și 1980. Numele oficial, Karpatka, a fost inventat sau înregistrat pentru prima dată în 1972 de către un grup de studenți la filologie. În mod tradițional, prăjitura se servește cu ceai. Din anul 1995, Karpatka a devenit o marcă înregistrată la Oficiul polonez de brevete.
Rețeta prăjiturii Karpatka
Ingrediente foi:4 ouă, 100 ml lapte, 100 ml apă, 80 g unt, 1 linguriță zahăr, 0,25 linguriță sare, 140 g făină.
Ingrediente cremă:2 ouă, 500 ml lapte, 60 -70 g amidon (dacă ouăle sunt mari puneţi 70 g), 80 g unt, 150 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 0,5 linguriță turmenic (pentru culoarea cremei).
Mod de preparare
Într-un vas punem la fiert laptele și apa. Când compoziția începe să fiarbă, adăugăm sarea, zahărul și untul. Când untul deja s-a topit, presurăm treptat făina amestecând încontinuu. Chiar dacă la început făina se face cocolașe, amestecând bine, aluatul va deveni uniform. Aluaul îl amestecăm 3 – 5 minute la foc mic, până obținem o cocă de aluat netedă. Aluatul îl punem într-un vas să se răcească.
După ce aluatul s-a răcit, adăugam în el treptat câte un ou și amestecăm bine compoziția până ce oul se omogenizează. Procedăm la fel cu toate ouăle pe rînd. Am obținut un aluat cremos.
Supraîncălzim din timp cuptorul. Vom avea pregătită o tavă de 20 – 22 cm în diametru pe care o vom tapeta cu hârtie. Vom împărți aluatul în două părți. Vom obține două foi. Vom pune o parte din aluat în tavă. Suprafața nu trebuie să fie uniformă. La fel vom proceda și cu a doua foaie. Vom coace foile la 180C până aluatul se va dubla în volum și va fi rumen la suprafață.
Preparăm crema. Cei 500 ml lapte și 300 ml le punem pe foc. Separat, 200 ml încorporăm cu ouăle, amidonul și zahărul. Cu un tel amestecăm compoziția. Când laptele dă în fiert, dăm focul la minim și turnăm amestecul, amestecând încontinuu până ce crema începe să se îngroașe și să fiarbă. Stingem focul, adăugăm zahărul vanilat și punem deasupra o peliculă alimentară. Dăm crema la rece.
După ce crema s-a răcit, batem cu blenderul untul la temperatura camerei și câte puțin adăugăm crema rece. Facem această etapă în reprize scurte la viteză minimă. Crema este gata. Ansamblăm prăjitura. Punem într-un cerc prima foaie. Punem crema, apoi a doua foaie. Lăsăm prăjitura în frigider peste noapte.