Albă ca zăpada și personajele magice sunt adevărate. Care este povestea lor
Basmul cu Albă ca Zăpada și cei șapte pitici este îndrăgit de mulți copii și părinți. Acesta însă, pe lângă magia poveștii, are și o parte de adevăr. Povestea a fost inspirată dintr-o istorie reală petrecută pe la jumătatea secolului al XVI-lea. Albă ca zăpada, prințul, piticii, mărul otrăvit și oglinda magică au fost personaje reale. Vă prezentăm care este povestea lor.
Basmul este unul vechi. Acesta a apărut în anii 1800. Scriitorul de basme populare Jakob Grimm, unul dintre cunoscuții frați Grimm, a reprezentat sursa poveștii lui Albă ca zăpada, inspirația venind de la o veche poveste populară germană. Basmul popular al lui Jakob a fost inspirat de oameni și evenimente reale din Bavaria și Germania.
Albă ca Zăpada și personajele basmului sunt inspirate din persoane reale care au trăit cu mult timp înainte. Margaretha era fiica lui Filip al IV-lea de Waldeck-Wildungen și a primei sale soții. Aceasta s-a născut în anul 1533. Ea era o fată frumoasă, a cărei piele albă și păr negru sunt întruchiparea reală a lui Albă ca Zăpada din poveste. Margaretha era caracterizată prin comportamentul său inocent, frumusețea și bunătatea de care dădea dovadă. Mama ei a murit atunci când Margaretha era mică, iar apoi tatăl ei a decis să se recăsătorească. Katharina von Herzfeld, o femeie frumoasă dar rece, a devenit astfel mama ei vitregă. Katharina von Herzfeld primise o oglindă ca dar de nuntă de la soțul ei, fiind obsedată de propria frumusețe. Piticii din Albă ca Zăpada erau și ei inspirați din realitate. Aceștia erau întruchiparea copiilor care lucrau în minele de argint din Harz, Germania. Ei nu creșteau sănătos datorită malnutriției, fiind numiți „pitici” de către locuitori.
Oglinda magică vorbitoare poate fi văzută și astăzi
Oglinda magică vorbitoare se bazează pe o oglindă vorbitoare foarte reală. Aceasta a fost deținut de mama vitregă a uneia dintre femeile care au inspirat povestea lui Albă ca Zăpada. Oglinda provenea dintr-o zonă din Bavaria și Germania, bine cunoscută pentru meșterii, ingineria și creațiile din sticlă aproape magice ale acesteia. Oglinda a fost o minune a vremii, fiind realizată din cel mai fin argint german. Asemenea multor oglinzi confecționate pe atunci, aceasta era făcută din argint și decorată cu sculpturi ornamentale, pictată cu roșu și verde-măr strălucitor. Atunci când femeia vorbea în oglindă, cuvintele ei răsunau ca un ecou. Deasupra oglinzii era scrisă expresia germană pentru „iubire de sine”. Acea oglindă poate fi văzută și astăzi. Ea este expusă în Muzeul Spessart din Germania.
Sfârșit tragic al poveștii reale
Asemenea poveștii, gelozia pentru frumusețea lui Margaretha a făcut-o pe Katharina să o trimită pe aceasta în Bruxelles, încercând să scape de ea. Dragostea este și ea parte a realității deoarece, ajunsă în Bruxelles, Margaretha s-a îndrăgostit de un prinț. Filip al II-lea, prințul moștenitor al Spaniei, este întruchiparea prințului salvator din poveste. Din păcate, relația dintre cei doi nu era aprobată nici de Katharina și nici de familia prințului din Spania. Margaretha a devenit foarte bolnavă la vârsta de 21 de ani și a decedat în anul 1554. Se pare că și mărul otrăvit este un element real, contesa murind prin otrăvire. Regiunea ei natală era cunoscută și pentru numeroase decese ale oamenilor otrăviți cu mere. Deși acest lucru nu a fost dovedit, testamentul Margarethei menționează diferite simptome ale otrăvirii. Din păcate, prințul nu a reușit să o salveze pe Margaretha, sfârșitul tragic fiind o parte complet diferită față de povestea lui Albă ca zăpada.
Curiozități despre animația și filmele cu Albă ca zăpada
Albă ca Zăpada a fost primul film Disney de lungă durată;
În realitate, cei șapte pitici ar fi putut avea nume și mai ciudate;
Disney a primit cele mai ciudate premii Oscar pentru film: 7 mini Oscaruri, oglindind cei 7 pitici din poveste;
Efectele sonore ale filmului au fost destul de creative. Roy Disney a creat sunete prin acțiuni. Sunetul plimbatului prin cabană a fost realizat împăturind un portofel din piele înainte și înapoi;
Animația a avut cele mai mari încasări. Aceasta depășește filme precum Frozen, Finding Nemo și The Lion King, având încasări de aproape 2 miliarde de dolari;
Albă ca Zăpada este cea mai tânără prințesă Disney. În film, aceasta are doar 14 ani;
Pentru film au fost scrise 25 de melodii;
Asemenea multor animații Disney, există un Mickey Mouse ascuns în film;
Rachel Zegler, care interpretează personajul principal din viitorul remake Disney al basmului „Albă ca Zăpada”, este criticată de foarte multe persoane pentru promovarea „poveștii nepotrivite” a acestuia.