A fost deschis cel mai mare labirint de oglinzi din România
S-a deschis recent cel mai mare labirint de oglinzi din România. Acesta grupează peste 70 de oglinzi de mari dimensiuni și oferă tuturor celor care intră în el o experiență neobișnuită.
Cel mai mare labirint de oglinzi din România se numește Infinituum și se găsește la Târgu Mureș. Ideea realizării acestuia aparţine unor tineri din oraş, care au reprodus şi îmbunătăţit un model pe care l-au văzut într-o excursie în afara ţării. Cine intră în labirint are de parcurs un traseu aparte. „Este o modalitate de distracţie pentru întreaga familie, ceea ce implică şi concentrare, a declarat la Radio Târgu Mureş unul dintre iniţiatorii conceptului Infinitum, Ovidiu Solovăstru.
Acesta a spus c ă instalația grupează peste 70 de oglinzi. Suprafaţa desfăşurată este de aproximativ 115 metri pătraţi. Traseul în sine măsoară 40 de metri pătraţi. Modalitatea de a-l parcurge este provocatoare. Oglinzile sunt dispuse într-un anumit unghi ceea ce face ca imaginile să se reflecte dintr-o oglindă în alta, iar vizitatorul are îsenzația că universul din jurul lui nu se mai termină, că este infinit. Efectul e accentuat și de trepte de lumini amplasate la nivelul pardoselii, care, împreună cu întunericul, creează un efect aparte.
Cum poate fi vizitat cel mai mare labirint de oglinzi din România
Labirintul de oglinzi de la Târgu Mureş este deschis zilnic până în luna octombrie, după care proprietarii intenţionează să-l mute în alte localităţi din ţară. Momentan acesta se găsește pe str. Ghe. Doja 177, în curtea Prodcomplex și poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 10:00 și 22:00, fără să fie nevoie de programare prealabilă.
Ce trebuie să știți despre oglinzi
Oglinzile din sticlă argintată găsite astăzi în întreaga lume au apărut prima dată în Germania cu aproape 200 de ani în urmă, scrie Live Science.
În 1835, chimistul german Justus von Liebig a dezvoltat un proces de aplicare a unui strat subțire de argint metalic pe o parte a unui geam de sticlă transparentă. Această tehnică a fost în curând adaptată și îmbunătățită, permițând producția în masă a oglinzilor.
Oglinzile moderne ar putea fi originare din secolul al XIX-lea. Însă oglinzi în general au existat cu mult mai mult timp în urmă. Potrivit unei revizuiri din 2006 a cercetătorului Dr. Jay Enoch oamenii din Anatolia (Turcia modernă) au fabricat primele oglinzi din pământ și obsidian lustruit (sticlă vulcanică) acum aproximativ 8.000 de ani, conform aceleași surse.
Oglinzile din cupru lustruit au apărut mai târziu în Mesopotamia (acum Irak) și Egipt între 4000 și 3000 î.Hr. Aproximativ 1.000 de ani mai târziu, oamenii din America Centrală și de Sud au început să producă oglinzi din piatră lustruită. În același timp producătorii de oglinzi chinezi și indieni le-au fabricat din bronz.