POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: TATIN, cea mai cunoscută tartă din lume
Se spune că după ce Adam și Eva au mușcat din mărul cunoașterii s-au schimbat toate cele în paradis, iar noi am ajuns pe pământ, așa cum ne știm. Fructul oprit însă era prea gustos ca să fie lăsat în urmă. Și în plus, merele sunt pline de vitamine. De-a lungul timpului cofetarii s-au întrecut pe ei în a imagina cele mai delicioase deserturi care conțin mere. Povestim azi despre Tatin, cea mai cunoscută tartă din lume.
Cea mai deosebită tartă a lumii rămâne însă ”Tarta Tatin”, sunt de acord gastonomii. O tartă inversată – care se ”construișete” în cratiță și se servește răsturnat. Paradoxal, e foarte simplu de făcut, chiar și de copii.
Istoria spune că tarta a fost inventată de una dintre cele două surori Tatin, în anul 1898, la hotelul cu acelaşi nume aparţinând familiei. Povestea se întâmplă în localitatea franceză Lamotte-Beuvron. Nu s-a stabilit exact dacă Stéphanie Tatin a fost cea care a caramelizat din greșeală zahărul, sau dacă sora ei, Caroline, a răsturnat tarta.
Ideea e alta. Celebra tartă a fost creată accidental, servită oaspeților hotelului, și îndrăgită pe loc de public. Gastrnomia franceze menționează mai multe povești despre naștetea tartei Tatin.
Una din ele spune că Stéphanie Tatin, care se ocupa de bucătăria hotelului familiei, a uitat prea mult pe foc merele ce trebuiau să se călească în zahăr și unt. Acestea erau pregătite pentru a fi umplutură pentru o plăcintă tradițională. Ca să nu piardă compoziția, tânăra a pus aluatul este cratița cu mere caramelizate, și apoi totul la copt. După jumătate de oră, a răsturnat tava ca să vadă ce a ieșit, iar cum ce a văzut arăta interesant, a servit noul desert.
Tarta a devenit o emblema a hotelului Tatin și s-a răspândit repede în întreaga regiune Sologne. În prima jumătate a secolului trecut, tarta a ajuns celebră în toată lumea, după ce Louis Vaudable a preluat desertul în lista de bucate permanentă a celebrului său restaurant, Maxim’s din Paris.
Rețeta pentru ”Tartă Tatin”, cea mai cunoscută tartă din lume
Ingrediente: 6-8 mere, 200 g zahăr, 100 g unt, 500 g aluat foietaj, scorțișoară, un anason stelat.
Preparare: Cuptorul se încălzește la 140 C. Vasul în care se va prepara tava se introduce înăuntru, pentru a se încălzi.
Într-o cratiţă, se pune la topit la foc mic zahărul cu 50 ml de apă, rezultând un caramel auriu. Merele se curăță de coajă și li se extrage cotorul. Turnaţi caramelul fierbinte în forma încălzită în cuptor, inclusive pe pereții laterali, așezați merele unul lângă altul. În fiecare măr se pune jumătate de rulou de scorțișoară, se adaugă anasonul și untul, tăiat bucățele, printre ele. Aluatul, găurit în prealabil cu o furculiță, se așează deasupra merelor, cu marginile pliate în interior, ca să le cuprindă bine. Tarta se coace 35 de minute, apoi se scoate, se acoperă vasul cu o farfurie adâncită (pentru a prelua sosul) și se răstoarnă, dintr-o mișcare bruscă. Tarta se serveşte imediat sau după ce se răceşte, eventual cu îngheţată de vanilie alături.