Povestea contelui Dracula e cunoscută în lumea întreagă, iar mii și mii de turiști vizitează anual castelul și locurile pe unde se spune că a bântuit celebrul vampir. Și, la fel, toată lumea știe că usturoiul reprezintă o armă imbatabilă împotriva vampirilor. Prin urmare, nu e de mirare că românii s-au pus serios pe cultivat această plantă aromatică, iar usturoiul e la mare căutare.
Conform barometrului Eurostat, România este în topul țărilor producătoare de usturoi din Uniunea Europeană. Anul trecut, în 2022, în țara noastră au fost produse peste 21.000 de tone de usturoi. În 2018, Spania a fost cel mai mare producător din Europa, cu 273.000 de tone de usturoi, urmată de Italia, cu 29.980 de tone în 2017 și România, cu 28.770 de tone în 2018.
Usturoiul, alimentul care ne ține sănătoși
Multă lume fuge de usturoi, la fel și de ceapă, din cauza mirosului puternic. Totuși, aceleași persoane știu că atunci când au o răceală sau o infecție usturoiul este un medicament natural. Acesta crește imunitatea stimulând producția de anticorpi și distruge bacteriile și virusurile. Printre beneficiile pe care le mai oferă consumul de usturoi se numără prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, reglarea tranzitului intestinal și prevenirea cancerului. De asemenea, potrivit doc.ro, acest aliment are proprietăți antiinflamatoare și este eficient împotriva acneei și căderii părului.
Usturoiul (Allium sativum) este o plantă comestibilă, care e utilizată ca aliment și condiment. E rezistentă la frig și nu e pretențioasă nici la căldură. La tinerețe seamănă cu ceapa, însă frunzele sunt mai subțiri și nu atât de lucioasă ca cele de ceapă. În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).