Cela mai interesante plante din lume. Floarea pelicanului „păcălește” insectele cu un scop precis
Probabil că nu ați văzut încă Floarea pelicanului sau Ciorchinele olandezului de argint. Este o floare absolut incredibilă, pare desprinsă din filmele cu extratereștri.
Aristolochia grandiflora a fost folosită ca plantă medicinală de-a lungul timpului, dar poate fi totuși toxică. Este o plantă ornamentală, folosită tot mai mult în decorarea grădinilor și a balcoanelor, dar, mai ales, este una dintre cele mai mari flori din lume. Cel mai impresionant lucru despre această plantă sunt florile, care devin unele dintre cele mai lungi din lume. Acestea pot atinge lungimea de până la 30 de centimetri.
Florile sunt în principal de culoarea verde și alb, iar petele și dungile închise de pe ele sunt în nuanțe de maro. Au o formă asemănătoare cu capul unui pelican, de unde și una din denumirile populare asociate plantei. Frunzele sunt mari, în formă de inimă, care creează un frunziș dens și decorativ atunci când planta este bine dezvoltată.
Lungul drum al plantei, din America în grădinile lumii
Originea sa poate fi regăsită în regiunile tropicale din America Centrală și de Sud, inclusiv în țări precum Brazilia, Columbia și Ecuador. Ulterior a fost răspândită și cultivată în regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume, datorită florilor sale care o fac să fie o plantă ornamentală foarte căutată.
Dar mai este ceva interesant cu floarea acestei plante. Când ajunge la maturitate, floarea degajă un miros foarte puternic, neplăcut pentru oameni, dar atrage multe insecte, în principal muște și viespi pentrupolenizare. Astfel devine un magnet pentru insectele nedorite din grădină. Pe măsură ce muștele intră în floare în căutare de hrană, acestea adună polenul și îl transportă pe alte flori, facilitând astfel reproducerea .
Principalul său habitat al Florii pelicanului sunt pădurile tropicale, lângă râpe și râuri, unde au mai mult acces la lumină și umiditate. Aceasta necesită temperaturi ridicate și un sol umed și fertil pentru a se dezvolta în mod optim.
Aristolochia grandiflora și alte specii din familia acesteia sunt considerate plante toxice, deoarece conțin un acid care poate afecta ficatul sau rinichii, favorizând chiar apariția cancerului în cazul în care sunt consumate.
Utilizări medicinale tradiționale din trecut
Anumite specii din familia acestei plante au fost utilizate în medicina tradițională în diverse culturi, printre care si Aristologhia grandiflora. De exemplu, în Columbia această plantă a fost folosită ca antiinflamator, dezinfectant și pentru tratarea mușcăturilor de șarpe.