MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Cea mai veche scriere din lume, descoperită în România. Are peste 7.000 de ani
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre cea mai veche scriere din lume, descoperită în România.
În 1961 echipa unui cercetător clujean, Nicolae Vlassa, a descoperit trei tăblițe de lut în localitatea Tărtăria, între localitățile Alba Iulia și Orăștie. Studiile efectuate pe ele au scos la iveală faptul că este vorba despre scrieri vechi de peste 7.000 de ani. Inițial arheologii au crezut că tăblițele erau simple decorațiuni, însă elementele erau prea interesante ca să nu fie studiate mai profund.
Așa se face că mai mulți specialiști din întreaga lume și-au îndreptat atenția asupra lor. Printre cercetătorii care au studiat tăblițele de lut de la Tărtăria se numără Marija Gimbutas, specializată în culturile neolitice europene, și R. Schiller, care a publicat un articol despre tăblițe în 1975. „Tăblițele de la Tărtăria sunt mai vechi cu un mileniu decât monumentele scrierii sumeriene”, scria academicianul bulgar Vladimir I. Georgiev. De asemenea, arheologul rus V. Titov, susținea că la Tărtăria a fost găsită cea mai veche scriere a omenirii.
Cum arată tăblițele de la Tărtăria
Cele trei tăblițe de lut de la Tărtăria prezintă mai multe elemente: un țap, un simbol vegetal și un simbol neclar, care nu a putut fi descifrat. Cercetătorii au ajuns la un punct comun și consideră că semnele reprezintă cea mai apropiată formă de scriere adevărată. O parte din semne se regăsesc în literele conținute în inscripțiile arhaice grecești, dar și în scrierile etruscă, iberică, veche italică etc.
Cercetătorii au mai descoperit că elementele de pe tăblițe reprezentau un mesaj. Lângă tăblițe au fost descoperite oseminte aparținând unei femei, iar mesajul pare să aibă legătură cu ea. „Tu (pe femeia numită) Momo caută. Dar pe pat al tău (pentru mine) numește-o”, ar fi mesajul de pe tăblița ovală. Pe a doua tăbliță, cea găurită, textul spune „(O) vei chema tu (în) casa ta”, iar pe cea de-a treia se regăsește mesajul „Țapul tu jupoaie! (pregătește-te de ospăț)”.