POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Mochi
Mochi e noua obsesie a tinerilor și, dacă nu ați încercat încă acest desert, e obligatoriu să o faceți. I se mai spune și „desertul samurailor moderni”. E o prăjiturică. Un dulce absolut delicios. Moale, cu o consistență neobișnuită pentru europeni. Categoric merită încercat.
Mochi este un desert japonez preparat din mochigome, un tip de orez cu bob scurt, lipicios, și alte ingrediente precum: apă, zahăr și amidon de porumb. Orezul este transformat într-o pastă iar apoi este modelat în forma dorită. În Japonia, inițial, mochi era preparat într-o ceremonie tradițională ce poartă numele de mochitsuki.
Mochi este unul dintre cele mai cunoscute și vechi dulciuri japoneze. Prima atestare a prăjituricii datează încă din anul 794, fiind populară mai ales în rândul luptătorilor samurai. Aceștia aveau nevoie de un aliment hrănitor care să le ofere sațietate pentru o perioadă lungă de timp, dar care să fie și ușor de transportat. În Japonia antică mochi era un considerat un aliment sacru care se consuma pentru a avea sănătate și noroc, arată Asianfood.ro. Între timp, mochi a devenit o parte importantă a tradițiilor de Anul Nou, dar este consumat pe tot parcursul anului.
Mochi se prepară simplu: conține apă, orez și zahăr
Mochi este preparat simplu. În mod tradițional, orezul este lăsat la înmuiat peste noapte, apoi este gătit la abur și, în final, este pasat sau „bătut” până capătă o consistență moale și lipicioasă, pasta obținută este mochi. Se poate consuma imediat sau este pus la congelat și apoi fiert sau gătit la grătar pentru a-și recăpăta forma elastică. De asemenea, se poate umple cu diverse ingrediente dulci, pentru a se obține faimosul desert care poartă același nume.
Modalitatea mai ușoară de a pregăti mochi implică folosirea de făină de orez glutinos în combinație cu apă și zahăr. În aluatul obținut se pun diverse umpluturi dulci, acesta transformându-se într-un desert cu gust de orez și textură lipicioasă, elastică și moale.
Există 5 tipuri de mochi
Mochi este un preparat foarte versatil. De regulă, este consumat ca desert, având umpluturi variante. Totuși poate fi adăugat și în alte feluri de mâncare japoneză, chiar și sărate. Iată care sunt tipurile tradiționale de mochi:
1. Daifuku Mochi – Poate cel mai cunoscut mochi, această prăjitură mică și rotundă este umplută cu pastă dulce de fasole roșie, iar uneori cu pastă de fasole albă. Ichigo daifuku este o variațiune a acestui desert și are în plus o căpșună proaspătă. 2. Kashiwa Mochi – Acest desert pregătit de Ziua Copilului în Japonia este umplut de asemenenea cu pastă de fasole roșie, dar este învelit cu o frunză de stejar care îi conferă o aromă deosebită, deși nu se va mânca (frunza).
3. Sakura Mochi – Prăjitura are o culoare roz-deschis, este umplută cu pastă de fasole roșie și împăturită într-o frunză de cireș murată și sărată. Este pregătită cu ocazia Zilei fetelor (3 martie), dar și în perioada Festivalului cireșilor înfloriți (Sakura). 4. BotaMochi sau Ohagi – Consumate cu ocazia echinocțiilor de primăvară și toamnă, aceste mochi au formă cilindrică și, de această dată, sunt acoperite cu pastă de fasole roșie. Alte variațiuni ale acestui desert prezintă prăjitura de orez dată prin făină de soia îndulcită sau susan negru măcinat îndulcit și umplută cu pastă de fasole roșie. 5. Yatsuhashi – Considerat a fi desertul tradițional din municipiul Kyoto, Yatsunashi seamănă cu un colțunaș, este pregătit din mochi și presărat cu făină de orez, zahăr și scorțișoară. Și acesta poate fi umplut cu pastă de fasole roșie.
Rețetă pentru mochi
Ingrediente:Pentru pasta roz daifuku:1 1/2 ceaşcă făină de orez, 1 ceaşcă zahăr, 1 1/2 ceaşcă apă, 1 praf sare, 1/2 linguriţă oţet de orez, 1/2 colorant alimentar roşu. Pentru pasta de fasole anko:1/2 conservă fasole roşie, 100 g zahăr fin. Pentru pudrat:4 linguri amidon, 2 linguri zahăr pudră
Mod de preparare
Amestecă făina de orez cu zahărul, sarea, apa şi oţetul de orez într-un castron ceramic. Bate bine cu telul amestecul şi adaugă colorantul alimentar până obţii o pastă roz. Dă la microunde circa 9 minute pe putere maximă, sau până ce amestecul nu mai are bobiţe prin el şi toate ingredientele sunt perfect topite. Între timp prepară pasta de fasole(anko). Amestecă fasolea din conservă spălată bine de zeama lipicioasă cu zahăr şi un praf de sare, până obţii o pastă roşie dulce. Porţionează pasta în 12 biluţe.
Amestecă amidonul cu zahărul, presară jumătate pe un tocător sau suprafaţă de lucru din bucătărie şi pune conţinutul castronului din microunde peste pudră. Folosind o lingură de lemn sau un cuţit, împinge pasta roz în formă de dreptunghi şi taie 12 dreptunghiuri mai mici din ea. Turteşte cu palma pasta roz încă fierbinte şi pune biluţa de pastă de fasole dulce în mijloc. Strânge pasta roz ca un săculeţ în jurul pastei de fasole dulce şi strânge cu degetele astfel încât să închizi bine pacheţelul.
Poţi rostogoli pacheţelele astfel formate în palmă, după ce ai pudrat cu praful de amidon şi zahăr. Se consumă la temperatura camerei, preferabil în aceeaşi zi. Puteți descoperi și alte rețete de mochi, chiar și de mochi cu ciocolată, aici.