Metodologia pentru „Săptămâna verde”, avizată de Ministerul Educației. Ce învață elevii
Ministerul Educației a anunțat cu puțin timp în urmă că metodologia de organizare a programului național „Săptămâna verde” a fost avizat. În activitățile prevăzute în cele cinci zile sunt implicați atât elevii, cât și profesorii, părinții și diferite instituții și autorități.
Potrivit structurii anului școlar 2022 – 2023, programul „Săptămâna verde” din acest an are loc în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023. Timp de cinci zile elevii se împrietenesc cu mediul prin participarea la diferite activități. „Astăzi, 2 februarie 2023, am avizat, în cadrul Comisiei de dialog social, Metodologia de organizare a programului național „Săptămâna verde”. De ce o „Săptămână verde”? Pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar ele sunt consecințe ale comportamentului nostru!
Pământul are nevoie de noi, iar școala este locul în care copiii pot învăța, împreună, să aibă mai multă grijă de el! Pentru că se creează contexte pentru activități în comun – preșcolari, elevi, cadre didactice, părinți, iar aceste contexte sunt nu doar mijloace de învățare, ci și căi de formare a unei culturi școlare bazate pe încredere, respect, colaborare, susținere reciprocă și comunicare nonviolentă. A fost transmis, spre a fi publicat în Monitorul Oficial, ordinul de aprobare a Metodologiei de desfășurare a programului național „Săptămâna verde””, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Ce învață elevii în cadrul programului „Săptămâna verde”
Programul național „Săptămâna verde” e menit să-i apropie mai mult pe copii de mediu. Aceștia vor învăța, potrivit ministerului Educației, următoarele lucruri:
Să investigheze realitatea înconjurătoare;
Să explice schimbările climatice la nivel global și sistemic;
Să combată schimbările climatice;
Să utilizeze responsabil resursele naturale;
Să reducă risipa alimentară;
Să recicleze, să recupereze, să refolosească și să reducă consumul;
Să protejeze biodiversitatea, pădurile și viața terestră, apele și viața acvatică;
Să descopere și să iubească natura;
Să se adapteze la fenomenele meteo extreme;
Să rezolve probleme locale de mediu;
Să influențeze politici publice relevante pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru protecția mediului.
Toate aceste lucruri se vor învăța prin intermediul unor excursii, experimente, prin vizionarea de filme și documentare, prin jocuri de rol, evenimente comunitare, lecții în natură și multe altele. În „Săptămâna verde” se implică stațiile meteo, muzeele, parcurile dendrologice și grădinile botanice, planetariile, acvariile, Garda Națională de Mediu și alte instituții, organizații sau autorități.