Mortalitatea maternă a crescut considerabil în România. Statisticile sunt îngrijorătoare
După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România în 2020 și 2021. Această perioadă coincide cu pandemia de Covid-19. Statisticile sunt cu adevărat îngrijorătoare. În acest context, Organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă. Necesitatea programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă este tot mai ridicată.
După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021. Statisticile au ajuns de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor. Aceasta este o creștere alarmantă de 60%. În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra situației.
Statistici îngrijorătoare
Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa şi post-abortum 30 de zile. Oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat mama, decesul este considerat unul matern. Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort. Decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021. Numărul deceselor a crescut brusc. În urban de la 16.5‰ în 2020 la 31.6 la 100.000 născuți vii în 2021, iar în rural de la 15.1 în anul 2020 la 24.5 la 100.000 născuți vii în anul 2021.
Mortalitatea maternă a crescut considerabil în România
”Consecințele pandemiei sunt agravate de lipsa accesului la asistență medicală de specialitate. O altă cauză este slaba dotare a multor maternități și secții de Terapie Intensivă neonatale din țară. Acestea duc la drame. Pornind de la mamele care mor înainte de a-și ține copilul în brațe la nou-născuți cu patologii complexe, pentru care întârzierea intervenției duce la deces. De aceea, facem un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit. Acesta urmează să fie redirecționat către programul de dotare a spitalelor din România. Este o prioritate socială absolută” spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România într-un comunicat de presă.
Apel către populația din România
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală. Dotarea cu echipamente performante a maternităţilor și a spitalelor și secțiilor de pediatrie este o necesitate reală.