Tradiții legate de Anul Nou. Ce să facem să ne meargă bine
Anul 2024 este pe sfârșite, iar de la 2025 cu toții ne dorim numai lucruri bune. Astăzi vorbim despre câteva dintre cele mai cunoscute superstiții legate de Anul Nou, sau, cum îi spunem mai nou, Revelion. Iată ce trebuie să facem pentru a ne merge bine în anul ce urmează.
Una din cele mai cunoscute superstiții e legată de culoarea roșu. Pentru a avea noroc în noul an trebuie să purtăm ceva roșu. Poate fi orice. De la lenjeria intimă sau bluză, până la cercei sau chiar o dungă pe șosete. Și pentru că tot suntem la capitolul îmbrăcăminte, vă amintim că în seara dinaintea noului an trebuie să purtați neapărat ceva nou. Se spune că aceasta e o întâlnire între vechi și nou, scrie alba24.ro. Practic, obiectul nou pe care-l purtăm va ajuta noul an să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-am înfruntat vor dispărea. Mai mult decât atât, Anul Nou va putea aduce noroc, sănătate și fericire.
Sunt superstiții legate chiar și de ce trebuie să mâncăm în noaptea dintre ani. Spre exemplu, trebuie să mâncăm pește. Se zice că la fel cum el înoată prin apă, așa vom înota și noi prin toate necazurile din anul următor, fără să fim afectați. O altă superstiție spune că peștele e primul aliment pe care trebuie să-l mâncăm. De Anul Nou e bine să mâncăm și carne de gâscă. La fel ca pasărea, vom „pluti” peste probleme și vom înainta către scopurile noastre. Pe de altă parte, trebuie să evităm să mâncăm carne de găină. Se spune că ea scurmă și astfel norocul se împrăștie.
Ce trebuie să faci pentru a avea bani în noul an
Există și superstiții legate de bani. Dacă avem bani în buzunare de Anul Nou înseamnă că vom avea bani și în anul ce urmează. Boabele de strugure și stafidele sunt și ele aducătoare de bani. De asemenea, se mai spune că aurul și argintul prevestesc bogăție. Deci, cu alte cuvinte, e bine să purtăm bijuterii. Pentru a fi împliniți banii nu sunt suficienți. Așadar, trebuie să fim și fericiți. Dacă Anul Nou ne prinde veseli înseamnă că așa vom fi tot anul. În noaptea dintre ani nu trebuie să fie liniște. Se spune că atunci și necuvântătoarele prind glas, iar cine le aude va deceda. Cum nimeni nu-și dorește asta, de Revelion trebuie să ne bucurăm de artificii, petarde, pahare ciocnite și distracție. De Anul Nou copiii merg din casă-n casă cu Plugușorul, Capra sau Ursul și Sorcova. Se spune că aceste urări alungă spiritele rele.