Mulți oameni, dar și multe țări sau culturi, se feresc de zilele de marți. „Frica” de această zi este de două ori mai mare dacă data zilei de marți se nimerește să fie 13. Astăzi vorbim despre cele trei ceasuri rele și despre superstiții de Revelion.
Oamenii consideră că zilele de marți sunt purtătoare de rele. Că au trei ceasuri rele. Dar care este explicația? De ce cifra trei și de ce ziua de marți? Ei bine, întreaga explicație ne-o oferă astrologia orară. În astrologie, orele nu au o durată de 60 de minute și sunt reprezentate prin planete, nu cifre. Fiecare zi începe atunci când răsare soarele, iar prima oră astrologică este reprezentată de planeta care guvernează (conduce) respectiva zi. Pe parcursul unei zile, prima oră se repetă de 2-3 ori.
O zi astrologică este guvernată de șapte astre. Astfel, avem: luni – Luna, marți – Marte, miercuri – Mercur, Joi – Jupiter, vineri – Venus, sâmbătă – Saturn și duminică – Soarele. Dintre toate aceste astre, Marte este considerat a fi cel mai dificil și greu de stăpânit. Așadar, dacă ziua de marți este guvernată de Marte înseamnă că prima oră din zi este Marte. Ea se va repeta de trei ori, iar fiind vorba de Marte, se consideră a fi ceva rău. De aici asocierea zilei de marți cu „cele trei ceasuri rele”.
Să vedem care sunt ceasurile rele ale acestei zile de marți în România. Conform celor de la Astrologie.althea.ro, orele sunt următoarele: la 07,51, la 13,03 și seara la 19,17. Pe parcursul nopții, Marte mai guvernează încă o dată, la ora 04,05.
Superstiții de Revelion în România
Dacă cele trei ceasuri rele sunt evitate în întreaga lume, superstițiile de Revelion sunt diferite în funcție de țară. După tradiție, românii, în noaptea de Anul Nou, fac gălăgie pentru a alunga spiritele rele. Cei care nu consideră acest lucru suficient, își bagă o căpățână de usturoi în buzunar. Așa au siguranța că sunt feriți de spiritele rele.
O altă superstiție a românilor este legată de cheltuieli și de aruncatul din casă. Se spune că în ultima zi din an nu este bine să facem cheltuieli și nici să aruncăm ceva din casă. Nici măcar gunoiul, pentru că se consideră că o dată cu el aruncăm și norocul. Tot legat de bani, este bine să intrăm în anul nou fără datorii. În caz contrar, se spune că anul care vine va fi pentru noi plin de datorii.
O superstiție bine cunoscută la noi este cea în care bărbatul intră primul în casă, în prima zi din an. El trebuie să fie primul pentru că se zice că aduce noroc întregul an. Dacă intră o femeie, anul ce vine va fi plin de ghinion. În noaptea de Revelion lăsați ușa deschisă. Se spune că ușa trebuie să fie deschisă pentru a lăsa vechiul an să iasă, iar cel nou să intre.
În noaptea de anul nou nu se doarme. Dacă o faci, se spune că vei fi somnoros tot anul. O altă superstiție spune că trebuie să ai în buzunar câteva boabe de grâu. Astfel vei fi ferit de foame tot anul. În noaptea de Revelion, dar și în cea din 1 ianuarie, nu se plânge. Dacă o faci, evenimentele din anul care vine vor fi unele triste.
Alte superstiții spun că în noaptea de Revelion trebuie să porți ceva nou și roșu, să bei șampanie și să mănânci pește. Se mai spune că în noaptea dintre ani trebuie să ai bani la tine pentru a fi bogat tot anul.
Superstiții de Revelion în lume
În prima zi din an belgienii mănâncă varză (numită choucroute) cu cârnați. Tot ei, pentru a nu duce lipsa banilor, țin în buzunar, sub farfurie sau în mână o monedă.
În Grecia, anul nou pentru copii este un fel de Moș Nicolae al nostru. Ultima zi din an este dedicată Sfântului Vasile care le aduce copiilor cadouri în cizmulițe. În această seară, grecii mănâncă prăjitura lor tradițională numită vassilopitta în care se pune o monedă de aur sau argint. Cine găsește moneda înseamnă că va avea noroc în anul ce vine.
Contrar obiceiului nostru, italienii în noaptea dintre ani aruncă pe fereastră diverse obiecte vechi. Această tradiție însă începe să dispară deoarece reprezintă un real pericol pentru cei care trec pe stradă.
Oshogatsu. Așa se numește anul nou la japonezi. Ei merg la templu unde beau băutura lor tradițională (sake) și lovesc gongul pentru a alunga păcatele. Fiecare lovitură de gong reprezintă un păcat, iar ei asistă la 108 de lovituri. Acesta este numărul de păcate care se consideră că se adună într-un suflet pe parcursul anului. În prima zi din an, copiii din Japonia primesc cadouri mici care au înăuntru bani. Acestea se numesc otoshidamas.
Olandezii numesc anul nou oudejaarsdag sau „ziua anului trecut”. În această zi, de dimineață până seara se aud și se văd artificii. Așa sărbătoresc ei Revelionul. Este singura perioadă din an în care artificile sunt autorizate. Ele se pun în vânzare cu numai trei zile înainte de anul nou.
Strugurii și smochinele sunt două fructe nelipsite în noaptea dintre ani la portughezi și spanioli. Portughezii mănâncă 12 smochine, iar spaniolii tot atâtea boabe de struguri. Fiecare reprezintă o lună a anului și pentru fiecare se pune câte o dorință.
În Germania, oamenii se folosesc de sare și ceapă pentru a vedea dacă lunile ce vin sunt ploiase sau nu. Pun 12 foi de ceapă pe care presară sare, iar dacă este umedă înseamnă că în lunile următoare va ploua.