Populația României scade. Care sunt rezultatele recensământului și care este numărul de copii
Populația țării noastre este în scădere. Deși auzim des cuvântul recensământ în ultimul timp, nu mulți copii știu exact ce înseamnă acesta. Părinții se ocupă de înregistrarea micuților în majoritatea cazurilor. Recensământul populației ne ajută să aflăm câte persoane trăiesc pe teritoriul unei țări, la un moment dat. Acesta nu evidențiază doar numărul locuitorilor, ci și structura populațiiei. Astăzi vă prezentăm care sunt rezultatele ultimului recensământ, le explicăm celor mici ce este acesta și câți copii sunt în România.
Așa cum am menționat, recensământul evidențiază numărul de locuitori ai unei țări și diferite caracteristici ale acestora. Vorbim aici despre caracteristicile demografice, religioase și social-culturale. Deși populația este încurajată să participe la recensământ, nu toți oamenii au posibilitatea sau doresc asta. Recensământul nu ne arată totalitate românilor din întreaga lume, în jur de 19 milioane de persoane trăind în România și 4 milioane de români trăind în afara ei.
Populația României scade
Populația lumii a depășit marți 8 miliarde de locuitori, potrivit estimării oficiale a Națiunilor Unite. Populația României este însă în scădere. Ultimul recensământ s-a încheiat în luna iulie a acestui an. Potrivit recensământului populația țării a ajuns la aproximativ 19 milioane în 2022 față de 20,12 milioane în anul 2011. România a pierdut deci peste 1 milion de locuitori. Rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2021 vor fi publicate la finalul anului 2023.
Câți copii sunt în România
Conform hotnews.ro ”procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 10 ani în urmă. Se remarcă creșterea ponderii populației vârstnice. Deși numărul tinerilor sub 15 ani a scăzut cu 115,7 mii persoane, ponderea lor în total populație a urcat ușor la 16,1%, în timp ce ponderea populației de 65 ani și peste în total populație a înregistrat o creștere cu aproape jumătate de milion de persoane, respectiv cu 3,5 puncte procentuale. Astfel, raportul de dependență demografică a crescut în decurs de un deceniu de la 47,0 la 55,5 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte”.