În 1950 erau 2,5 miliarde de oameni. Pentru ONU, „această creștere fără precedent este rezultatul unei creșteri treptate a speranței de viață datorită progreselor în domeniul sănătății publice, al nutriției, al igienei personale și al medicinei”.

În anul 1800 erau mai puţin de un miliard de oameni pe pământ

Spre comparaţie, în 1987 populația lumii era de 5 miliarde. În 2010 s-a ajuns la 7 miliarde. Iar în 2021 existau 7,9 miliarde de oameni.  Acum a fost nevoie de doar 12 ani pentru a crește de la 7 la 8 miliarde. În timp ce, până în anii 1800, lumea avea mai puțin de un miliard de oameni.

Ca un semn al încetinirii demografice va fi nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la 9 miliarde, în 2037. ONU preconizează un „vârf” de 10,4 miliarde în anii 2080 și o stagnare până la sfârșitul secolului.

India va depăși China din punct de vedere al populației în 2023. India este o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată țară din lume până anul viitor. Se așteaptă să cunoască o explozie a populației urbane, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială. În Mumbai, capitala Indiei, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace. Oamenii trăiesc în zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate. Majoritatea nu au apă curentă, electricitate și instalații sanitare.

O problemă majoră pentru țările sărace

Pragul de 8 miliarde a fost atins în timpul conferinței mondiale privind clima, COP27, de la Sharm el – Sheikh. Aici s-a subliniat încă o dată faptul că țările bogate sunt responsabile de încălzirea globală. Dar și dificultatea țărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face față. S-a căzut de acord asupra unei reduceri mai ambițioase a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane, informează hotnews.ro

ONU subliniază că „în timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului, țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației” .

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre”, a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.

În țările în care sărăcia este deja ridicată, creșterea populației reprezintă o provocare majoră. „Persistența unor niveluri ridicate de natalitate, care determină o creștere rapidă a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în dezvoltare”, scrie ONU.

Cifrele globale ascund o mare diversitate demografică.

Potrivit ONU, mai mult de jumătate din creșterea demografică până în 2050 va proveni din opt țări. Acestea sunt: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Iar până la sfârșitul secolului, trei orașe africane vor fi cele mai populate din lume. E vorba de: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania.

Sursa foto: pixabay.com

S.O.S. Planeta! Au rămas aproape un sfert din animalele sălbatice de acum 50 de ani