Echipa de baschet, „o familie” de prietene pentru 12 fete din Timișoara. Fetele de la C.S.S. Bega Timișoara merg acum la competiții într-un echipament complet foarte frumos, ca sportivele adevărate. Au inclusiv treninguri potrivite în culorile clubului. Asta mulțumită unui sponsor, o companie timișoreană care înțelege că e datoria comunității să sprijine performanța, inclusiv cea sportivă, CONSTRUCTIM SA. Nu este prima dată când compania vine în sprijinul echipei. Și atunci când fetele erau la începutul carierei lor în baschet, și jucau, sub egida Federației, în campionatele naționale de Baby Baschet la care au participat începând cu anul 2016, au primit echipamente ca sportivele profesioniste, de la același sponsor.
În cadrul unui interviu alături de unul dintre redactorii ȘTIRI PENTRU COPII, Mioara Chițu, antrenoarea echipei de baschet fete U16 C.S.S. Bega Timișoara, ne povestește despre viața echipei. După cum îi spune numele, echipa e formată din fete care au până în 16 ani. Deși vârsta este fragedă, munca acestora a dat deja roade, obținând locul cinci la nivel național. Două dintre sportive au fost selectate în lotul național de baschtebaliste U16, iar altele în lotul național U15. Cele 12 tinere provin din școli diferite și toate au grijă ca, pe lângă performanțele sportive, să pună învățătura între prioritățile lor.
Fetele au fost selectate de la vârsta de șapte – opt ani. Nu e un lucru simplu să construiești o echipă. Dar e ceva foarte frumos. Antrenoarea ne-a povestit cum a fost prin școli și a intrat la ore pentru a le prezenta fetelor oferta, după ce a vorbit cu învățătorii acestora. Caracteristicile importante pe care le-a urmărit au fost înălțimea și rapiditatea de mișcare. Odată formată echipa, după primul an au apărut și primele rezultate, la festivalul Baby Baschet și Mini Baschet. Acolo fetele au văzut pentru prima dată ce este competiția și ce înseamnă cu adevărat acest sport. În primii ani fetele au câștigat locuri de onoare, intrând apoi în circuitul național. Campionatul serios începe de la treisprezece ani, ne-a mai spus antrenoarea.
„Motivația lor este dragostea pentru sport, influența și jocul. Le place. Este ca un microb care ne intră în corp și atunci nu poți să scapi de el”, ne spune Mioara Chițu. Cât privește viața echipei, lucrurile sunt simple. „Suntem o familie, cu bune și cu rele”, mai adaugă antrenoarea. Ca o mamă cu 12 fiice, antrenoarea se asigură tot timpul că fetele ei cunosc tot ceea ce contează când vine vorba de joc. Alimentația corectă și antrenamentul sunt esențiale.
Astfel, fetele au câte trei antrenamente pe săptămână când sunt mici, de câte o oră jumătate, urmând, ca, după ce trec de un anumit nivel, să înceapă antrenamente mai intense, de luni până sâmbătă. Chiar dacă fetele nu pot ajunge mereu la toate antrenamentele, din rațiuni legate de școală, acestea nu abandonează, se prezintă și sunt interesate de baschet. „Cel mai mare avantaj pe care îl văd fetele este faptul că se dezvoltă mental altfel, văd altfel viața și lumea, își fac prieteni din alte orașe și din alte echipe”, ne-a mai spus antrenoarea Mioara Chițu.
„Baschetul este pentru oamenii deștepți”, spune antrenoarea. și le repetă, fetelor, mereu acest lucru. Ele știu din start că nu pot face doar sport, și că trebuie să învețe foarte bine și să aibă performanțe și pe teren, și la învățătură. Fetele sunt mereu întrebate de note, la fel și părinții, controlul asupra situației școlare fiind mereu prezent. Prin urmare, dacă fetele nu au note bune, acestea nu mai sunt primite la antrenamente. Trebuie să și învețe bine și să aibă note bune la restul materiilor.
Chiar dacă echipa nu dispune de un consilier psihologic, antrenoarea suplinește acest lucru și este ca o a doua mamă pentru toate fetele. În echipă nu există secrete. În schimb, există o mare prietenie, între fete. Antrenoarea Mioara Chițu ne-a spus că visa la această meserie încă de când era ea elevă, din clasa a cincea. Iar acum acum visul ei a devenit realitate. „Este foarte frumos. Dacă m-aș mai naște o dată, tot asta aș face”, spune ea.
Ca oriunde în lume, și în România, sprijinul din partea autorităților și sponsorilor este important pentru orice echipă. La început părinții sunt cei care se ocupă de sponsorizarea fetelor. Începând cu U13, fetele sunt susținute de Clubul Sportiv Școlar Bega. Antrenoarea ne povestește despre costurile echipamentelor și al participării în orice turneu. Sunt bani care, ani la rând au fost asigurați de părinți, apoi de club.
Anul acesta, o sponsorizare din partea CONSTRUCTIM S.A. a ajutat fetele să primească echipamente noi complete, inclusiv treninguri și geci groase. Imaginea unei echipe contează și ea, pe lângă performanța jucătoarelor. Fetele sunt încântate de noile lor ținute cu care ies pe teren și consideră că arată bine. „Pentru prima dată au un echipament așa complet. Doar când erau mici au mai avut, însă de atunci au crescut”, ne-a spus Miopara Chițu. Anul se încheie în forță pentru fete, alte meciuri fiind așteptate în lunile următoare, toate în deplasare.
Raluca Stanciu are 15 ani și este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Economic „F.S. Nitti” din Timișoara. Ea joacă baschet de 10 ani deja. Mai mult, de anul acesta face parte din lotul național de baschetbaliste U16. „Baschetul mi-a schimbat foarte mult viața. Am activități în fiecare zi, turnee, meciuri, antrenamente. Mi-am făcut multe prietene, nu numai din echipă, ci și din alte orașe, iar acesta este un mare câștig. Eu joc baschet cu plăcere, așa că, pentru mine, nu există oboseală la antrenamente sau meciuri. Pur și simplu fac ceea ce îmi place”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII, Raluca.
Adolescenta a povestit cum a ajuns să facă baschet. Era în clasa pregătitoare când a primit un flyer care promova mai multe sporturi, iar a doua zi a mers, cu părinții, la primul antrenament. I-a plăcu instantaneu ce se întâmpla pe teren. De atunci a continuat. „Îmi place baschetul pentru că e un joc de echipă. Și faptul că ne înțelegem, toate fetele. Suntem practic ca o familie numeroasă”, a mai adăugat Raluca. Este fericită cu noile echipamente primite de echipă. „Important e să jucăm și să facem performanță. Ne place să jucăm în noile echipamente. Sunt calitative și foarte frumoase”, a mai spus Raluca Stanciu.
Adolescenta le recomandă tuturor copiilor să facă sport. „E important să faceți sport. Veți găsi cu siguranță un sport care vă place, așa cum am descoperit eu baschetul. Poate nu veți juca baschet, dar sunt așa multe sporturi, și toate sunt interesante, sigur unul va fi pe placul vostru. Practicând un sport, veți avea activități zilnice și vă veți face mulți prieteni”, a mai declarat Raluca Stanciu, membră în lotul național de baschet fete U16.
O meserie în care trebuie să ai răbdare. Ce face un jongler ne spune Alex Varga