Noi descoperiri în domeniul paleontologiei. A apărut o nouă specie de dinozauri
O nouă specie de dinozauri a fost descoperită recent. Desi e greu de crezut, ei nu seamănă cu cei cu care ne-am obișnuit din Jurrasik Park, ci mai degrabă cu un… ananas gigant. Aflați în continuare despre ce este vorba.
În urmă cu aproximativ 110 milioane de ani, a fost descoperit un dinozaur mort într-un râu din Canada, Alberta. Ceea ce este greu de imaginat este faptul că dinozaurul era asemănător unui ananas de 2800 kg. Cu siguranță, acel dinozaur este una dintre cele mai bune fosile de acest gen găsite vreodată.
În prezent, poartă denumirea de „Borealopelta markmitchelli”, un dinozaur blindat, care mănâncă plante, numit nodosaur. Acest dinozaur a trăit în perioada Cretacicului, iar după moartea sa, carcasa a ajuns cu spatele întâi pe podeaua noroioasă a unei căi maritime antice. Jumătatea sa din față a fost păstrată în 3-D, cu numeroase detalii extraordinare.
În anul 2011 a fost dezgropată în mod accidental, iar mai apoi a fost expusă la Muzeul Regal Tyrrell din Alberta. Descoperirea acestei fosile a avut un impact semnificativ în ceea ce privește istoricul dinozaurilor, știința, dar și lumea anatomiei.
Victoria Arbour, cercetător postdoctoral la Muzeul Regal din Ontario relatează faptul că este un exemplar frumos. Este grozav să avem specimene ca acesta și Zuul care ne dau o idee despre cum arătau acești dinozauri când erau în viață.
Curiozități despre lumea dinozaurilor
1. Renumitul anatomist englez Richard Owen a propus folosirea termenului de „dinozaur” în anul 1842, referindu-se la dimensiunea impresionantă a animalelor gigantice descoprite.
2. Termenul „dinozaur” provine din limba greacă și este compus din două cuvinte: deinos, care înseamnă teribil, puternic şi sauros, care înseamnă șopârlă, reptilă (reptilă teribilă/reptilă ce îngrozește).
3. Primul dinozaur a fost Megalosaurul și dateză din 1824.
4. Dinozaurul care are cea mai lungă denumire, este Micropachycephalosaurus (tradus înseamnă șopârlă cu cap mic gros).
5. Peste 900 de specii diferite de dinozauri au fost identificate si numite, însă paleontologii consideră că există mai multe specii de dinozaur care nu au fost descoperite încă.
6. Cei mai mari dinozauri, precum Brachiosaurus sau Apatosaurus, au fost erbivori și nu carnivori.
7. Cel mai rapid dinozaur este cunoscut sub denumirea de Ornithomimus. Putea alerga cu o viteză de aproximativ 70 km/oră.
8. Cel mai lung dinozaur a fost Argentinosaurus, acesta ajungea la o dimensiune 40 de metri (cât patru autospeciale de stins incendii).
9. Cozile unor anumiti dinozauri aveau o lungime de peste 15 de metri. Majoritatea dinozaurilor aveau cozi lungi, iar acest lucru îi ajuta să-și păstreze echilibrul în momentul în care alergau.
10. Au fost descoperite rămășițe de dinozauri pe toate continentele planetei, inclusiv în Antarctica.
Mai multe informații despre noua specie de dinozaur descoperită, aflați aici.