Este sau nu pâinea sănătoasă? Toți părinții trebuie să știe aceste lucruri
Aproape că nu există părinte care să nu dea copilului, la masă, pâine. O felie, mai multe, o bioșă. Părinții prepară sanvișuri cu pâine, dar e ea așa de sănătoasă cum se „știe”? Medicul Mihaela Bilic, celebră pentru sfaturile nutriționale, vorbește, într-o postare recentă, pe Facebook, despre miturile legate de acest aliment de bază. Este sau nu pâinea sănătoasă?
Pâinea este nelipsită din dieta românilor. Nu există masă la care majoritatea oamenilor din România să nu mănânce măcar o felie de pâine. Totuși, adesea auzim că acest aliment nu este neapărat sănătos. Pentru a clarifica această controversă, Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști români, a vorbit într-o postare despre câteva mituri legate de pâine.
Este glutenul sănătos?
Conform Mihaelei Bilic, glutenul este principala proteină din pâine. Proteinele nu pot fi decât sănătoase. Mai ales în țările sărace, unde alimente precum carnea, peștele și ouăle nu sunt accesibile, proteinele din cereale sunt singura soluție împotriva malnutriției. Glutenul este ingredientul esențial când vine vorba de fabricarea pâinii. Acesta devine elastic la contactul cu apa și permite aluatului să fie frământat.
Cu toate astea, el poate fi și periculos. Acest lucru este valabil doar pentru persoanele care suferă de boala celiacă, ce nu le permite să digere glutenul. În cazul lor, cerealele ar trebui evitate pe parcursul întregii vieți. Totodată există și oameni care au intoleranță la gluten ce se manifestă prin balonare și inflamație intestinală.
Are pâinea valoare nutrițională?
Acest aliment face parte din dieta umană de peste 10.000 de ani. Cerealele sunt la nivel mondial principala sursă de hrană. Fără grâu, porumb și orez populația globului nu ar supraviețui. Precum spune și religia, omul poate supraviețui doar cu ajutorul apei și a pâinii.
Pâinea este esențială pentru echilibrul alimentar, ea fiind considerată un aliment de bază. În primul rând, pâinea conține carbohidrați cu absorbție lentă. De asemenea, ea conține 50% amidon și este principala sursă de glucoză pentru corp. Glucoza alimentează toate celulele vi. În pâine mai găsim și proteine de origine vegetală, vitamine din grupul B și fier, calciu și magneziu. Dacă pâinea este integrală, ea este și o sursă de fibre.
Este pâinea făcută în casă mai sănătoasă?
Pâinea făcută în casă este parțial mai sănătoasă decât cea din comerț. Acest lucru este valabil doar dacă ingredientele folosite sunt naturale iar aluatul este lăsat 48 de ore la dospit, ca mai apoi să fie copt într-o vatră. O pâine preparată cu un premix din supermarket într-un aparat electrocasnic nu este cu nimic mai sănătoasă decât cea din magazine.
Prepararea pâinii necesită timp și pricepere. Există specialiști în industria alimentară ce sunt mai capabili să prepare pâinea decât noi. Un brutar adevărat se trezește la ora patru dimineața dacă vrea ca pâinea sa să fie gata la deschiderea magazinului.
Este pâinea integrală mai sănătoasă pentru copii?
Pâinea neagră nu este cu mult diferită de cea albă. Ea este făcută dintr-o făină mai puțin rafinată ce conține atât miezul bobului cât și o parte din înveliș. Bobul conține proteine și amidon în timp ce tărâțele conțin fibre, minerale și vitamine. Totuși, mineralele și vitaminele din cereale nu pot fi utilizate decât în procent de 10%.
Cantitatea de tărâțe din făină nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul. Ele au mai degrabă un rol mecanic, ajutând la digestie. O digestie accelerată nu este recomandată în cazul copiilor, nutrienții din mâncare neavând timp să fie absorbiți. În această situație pot apărea carențe de vitamine și minerale.