TikTok dezinformează la greu, este o reală problemă, mai ales în rândul tinerilor
Dezinformarea pe TikTok a devenit, conform cercetătorilor, o reală problemă, mai ales în rândul adolescenților. Aceștia sunt îngrijorați de cantitatea mare de informații false de pe una dintre cele mai populare rețele de social media.
Societatea NewsGuard a publicat, zilele acestea, un studiu ale cărui rezultate sunt îngrijorătoare. Acesta viza mai multe probleme de actualitate, de la invadarea Ucrainei de către Rusia și până la vaccinurile împotriva COVID-19. Cercetătorii au determinat că 20% din conținuturile video postate pe celebra platformă de social media, TikTok, conțin informații false sau înșelătoare.
NewsGuard a menționat în studiu un conținut video în care o tânără femeie își face publică rețeta pentru „un remediu care vindecă tot”. Este vorba despre hidroxiclorochina, un tratament controversat despre care se cunoaște că este ineficient împotriva coronavirusului.
TikTok a depășit Google ca și număr de accesări
Cel mai îngrijorător lucru este faptul că în anul trecut, TikTok a depășit Google ca cel mai popular site din lume. Conform NewsGuard, „toxicitatea TikTok constituie deja un pericol important. Căutările de pe Google sugerează că TikTok este din ce în ce mai utilizat de către tineri pentru a găsi informații”.
Cu toate astea, TikTok susține, conform unui purtător de cuvânt al companiei, că regulamentul rețelei de social media prevede în mod clar că nu este permisă dezinformarea nocivă, inclusiv cea medicală. De asemenea, compania a anunțat că va retrage de pe platformă conținuturile care conțin dezinformări.
TikTok este o rețea de social media ce a luat naștere în China în anul 2016. Având miliarde de descărcări și utilizatori lunari, aplicația este una dintre cele mai populare de pe glob. De-a lungul timpului, ea a fost subiectul principal a numeroase controverse, majoritatea implicând problema dezinformării și a securității datelor personale.