TikTok este periculos pentru copii și tineri. SRI a lansat un avertisment
TikTok este periculos pentru copii și tineri. Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat recent un articol cu privire la modurile în care sunt colectate și folosite datele utilizatorilor aplicației.
Anul 2020 a reprezentat o explozie de popularitate pentru aplicația TikTok. În mare parte, această creștere numărului de utilizatori se datorează condițiilor de izolare socială impuse de pandemie. Oamenii au fost nevoiți să găsească noi modalități de a se reinventa, de a se face cunoscuți sau pur și simplu de a consuma conținut distractiv.
TikTok este o aplicație de social media deținută de compania chineză ByteDance. Ea a fost creată cu scopul de a reda și de a împărtăși videoclipuri scurte amuzante, informative sau chiar personale.
Deși a deveni populară abia în ultimii doi ani, aplicația există încă din 2017 în țările din afara Chinei. Septembrie 2021 a reprezentat apogeul popularității TikTok-ului. La nivel global, aplicația a fost descărcată de 2,6 miliarde de ori. De asemenea, ea a avut un miliard de utilizatori activi lunar.
În România, TikTok a înregistrat în anul 2021 peste 4,8 milioane de utilizatori activi, depășind Instagram. Media de vârstă a acestora este de 18 – 34 de ani. Nu există dubii când vine vorba de faptul că TikTok a devenit cea mai populară aplicație în rândul adolescenților. Această popularitate vine cu un potențial enorm de influență asupra unui număr mare de oameni.
Aplicația poate promova hărțuirea cibernetică în rândul tinerilor
Totuși, cât de sigur este TikTok pentru copii? SRI a publicat recent un studiu în revista sa oficială numită Intelligence care descrie riscurile la care sunt expuși utilizatorii tineri folosind această aplicație. Generația Z, adică a tinerilor născuți după anul 1995, este mai prezentă pe TikTok decât pe orice altă aplicație sau platformă social-media.
Acesta este și motivul care a dat naștere îngrijorărilor cu privire la conținutul la care sunt expuși copii. Siguranța datelor este un alt punct de vedere adus în discuție de SRI.
TikTok poate fi un spațiu de manifestare a unor fenomene precum hărțuirea cibernetică, bullying, hărțuire sexuală și ar putea provoca adolescenților sentimente de anxietate. Principala cauză sunt comentariile negative și amenințările. Mulți utilizatori se ascund în spatele unor conturi anonime și nu înțeleg consecințele faptelor lor.
Mai multe state au amendat aplicația
După cum spuneam, și siguranța datelor personale este o problemă adusă la lumină de SRI. În anul 2020, Comisia Federală pentru Comerț a Statelor Unite a amendat TikTok cu 5,7 milioane de dolari. Motivul a fost încălcarea legii privind protecția confidențialității online a copiilor (COPPA). Aceasta este cea mai mare amendă din istoria SUA aplicată pentru colectarea și vânzarea de date despre copii.
Conform unor alte surse de presă, TikTok nu a respectat în totalitate obligațiile ce priveau asigurarea protecției minorilor și a datelor lor. Ulterior, aceste date au fost distribuite către alte companii.
Tot în același an, platforma a fost amendată de Comisia pentru comunicații din Coreea de Sud dintr-un motiv similar. TikTok a fost acuzat că a manipulat greșit datele minorilor.
Și în Italia au fost demarate proceduri împotriva TikTok și a modului în care sunt prelucrate datele minorilor. De-a lungul ultimului an, platforma a fost nevoită să șteargă peste jumătate de milion de conturi. Acestea aparțineau unor utilizatori cărora nu le-a putut fi determinată vârsta.
TikTok a luat măsuri pentru protejarea minorilor
Pe fondul acestor îngrijorări și acuzații, TikTok a decis la începutul anului 2021 să aplice noi măsuri pentru a face platforma mai sigură. Aceste măsuri și-au propus, de asemenea, să securizeze conturile tuturor utilizatorilor cu vârsta sub 16 ani.
Astfel, conturile tinerilor utilizatori vor fi setate implicit ca „Private”. Totodată, aceste conturi nu vor fi recomandate altor utilizatori. Nici funcția de comentarii din partea necunoscuților nu va mai fi activată iar filmulețele create de aceștia nu vor mai putea fi descărcate sau utilizate pentru răspunsuri video.
Precum în cazul altor platforme de social media, TikTok cere permisiunea de a accesa microfonul, camera, galeria foto/video, contactele și locația utilizatorilor. Unele dintre acestea sunt necesare, altele nu.
Aplicația colectează informații sensibile despre utilizatori
TikTok colectează automat datele personale și informații despre acțiunile utilizatorilor de pe platformă. Printre informații se numără geolocația, chiar și atunci când aplicația nu este utilizată, adresa IP, istoricul de căutare pe internet, tipul de telefon și cookie-urile salvate.
Ba chiar mai mult, ea poate colecta chiar și datele biometrice ale utilizatorilor. Aici vorbim despre amprenta degetului, amprenta vocală sau chiar cea facială. Platforma a fost acuzată că a colectat și a partajat aceste informații sensibile fără consimțământul utilizatorilor. La final, TikTok a fost amendat cu 92 de milioane de dolar.
Cu toate astea, aplicația TikTok în sine nu se comportă greșit. Ea nu transmite date în mod direct serverelor chineze. Nu este exclusă însă posibilitatea ca datele să intre în posesia autorităților chineze pe alte rute care nu pot fi urmărite direct. Au fost descoperite și neconformități cu privire la perioada de stocare a datelor utilizatorilor sau scopul de colectare a acestora.