Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre meseria de astronaut, o meserie care împinge limitele umanității și care caută să răspundă la cele mai vechi întrebări ale omenirii.
Meseria de astăzi este una dintre cele mai fascinante de pe glob. Cu toții ne-am imaginat cel puțin o dată cum ar fi să explorăm spațiul. Ei bine, astăzi aflăm de fapt ce presupune mai exact să fii un astronaut de la Cristina Stancu, co-manager ESERO România, un proiect educațional realizat în colaborare cu Agenția Spațială Europeană. Ea ne va povesti în detaliu care sunt cerințele pentru a deveni astronaut și cum este, de fapt, să trăiești în spațiu.
Meseria de cosmonaut este una foarte complexă. Ea nu este însă singura meserie pe care o poți avea dacă ești pasionat de spațiu. În spatele fiecărui astronaut există o armată de specialiști.
Nu trebuie să fii neapărat un fizician sau un matematician pentru a lucra în acest domeniu. Totuși, dacă asta e pasiunea ta atunci este recomandat să urmezi cursurile unei facultăți de Inginerie Aerospațială, de Informatică sau alte domenii similare. Majoritatea acestora pot fi găsite în cadrul unei Politehnici.
Să devii un astronaut este un proces lung și dificil. Există o mulțime de etape de preselecție la finalul cărora doar o mână de oameni chiar ajung în spațiu. Să începem însă cu începutul.
În primul rând este obligatoriu să ai o diplomă de licență și de master. De asemenea, este recomandat să ai cel puțin 1000 de ore de zbor ca și pilot. Mai apoi este foarte important să fii activ în domeniul cercetării și să ai un corp sănătos. Doar împlinind aceste condiții poți să ai o șansă să ajungi în spațiu.
Să zicem însă că împlinești toate condițiile. Ce se întâmplă mai departe? Ei bine, începe preselecția. Aceasta este formată din trei etape și durează undeva la trei – patru ani.
Prima etapă constă dintr-o instruire de bază ce se face la un institut din Germania. În cadrul acesteia, candidații învață activitatea stației spațiale, își pun la punct cunoștințele de fizică și învață totul despre vehiculele și sistemele spațiale.
Mai apoi urmează un modul care-i învață pe candidați abilități de bază în spațiu. Aici este vorba despre cum se mănâncă în spațiu, cum te îmbraci într-un costum spațial și cum te comporți pe stația spațială. De asemenea, este necesar ca fiecare candidat să învețe puțină limbă rusă.
Celelalte două etape doar aprofundează aceste cunoștințe și îi specializează pe candidați în funcție de nevoile de cercetare și de trecutul academic al acestora. Anul trecut a început procesul de preselecție a unei noi generații de astronauți. Aproximativ 22.000 de astronauți s-au înscris. Dintre aceștia doar aproximativ 5 – 10 persoane chiar vor ajunge să profeseze și să părăsească atmosfera planetei noastre. Pentru mai multe detalii despre procesul de recrutare urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube.
Să zicem că ești una dintre acele 5 – 10 persoane. Ce vei face mai departe? Cum va arăta o zi din viața ta în spațiu? Ziua unui astronaut nu este mult mai diferită de cea a unui cercetător de pe Pământ. El își începe dimineața cu un mic dejun sănătos, lucru pe care și voi ar trebui să îl faceți.
După finalizarea celei mai importante mese a zilei urmează o întâlnire cu membrii echipajului stației spațiale și cu cercetătorii de pe sol. La final aceștia încep experimentele care pot fi atât autonome, adică unde lucrezi singur, sau coordonate de către oamenii de știință de pe Pământ.
Odată ce experimentele se finalizează urmează două ore de sport. Lipsa gravitației are efecte severe asupra mușchilor noștri. Nefiind nevoiți să depună la fel de mult efort ei se atrofiază, adică își pierd forța. În general, astronauții își petrec trei – șase luni pe stația spațială. Pentru fiecare zi în spațiu este nevoie de 2 – 3 zile de recuperare pe Pământ. Fără sport, recuperarea ar fi mult mai dificilă.
După sport urmează masa de prânz și o perioadă de odihnă. În această perioadă, astronauții au posibilitatea de a comunica cu cei dragi de pe Pământ. Spre finalul zilei, aceștia își reiau experimentele sau activitățile printre care se numără și ieșirile în spațiu. Ele au loc doar cu ajutorul costumelor speciale. De obicei, astronauții părăsesc stația spațială pentru a efectua reparații sau alte experimente.
Sfatul Cristinei pentru tinerii ce visează să devină astronauți este să învețe mult, să muncească, să ducă un stil de viață sănătos și să se înscrie la o mulțime de activități precum lecțiile de pilotaj. Realitatea este că doar oamenii extraordinari și extrem de pregătiți ajung să devină astronauți. Trebuie să te străduiești din greu să fii unul din ei. Chiar dacă șansele sunt mici ele încă există așa că nu trebuie să te dai bătut.
De asemenea, dacă nu reușești să ajungi astronaut dar ești în continuare pasionat de spațiu nu trebuie să-ți faci griji. După cum spuneam, în spatele fiecărui astronaut există o armată de oameni. Cu siguranță vei găsi un domeniu care să te pasioneze. Începând de la designeri grafici la biologi, geologi, juriști, contabili sau multe alte profesii, cu toții sunt la fel de importanți în misiunea noastră de a descoperi spațiul..
Aceasta a fost meseria noastră de astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune să fii un călător în cosmos. Ca de obicei, pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți interviul video. De asemenea, vă așteptăm săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.
Sursă foto: facebook.com
Un adolescent este cel mai tânăr astronaut. Va zbura în Cosmos peste câteva zile