Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Spirobranchus giganteus, viermele pom de Crăciun
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre Spirobranchus giganteus, viermele pom de Crăciun. Această ființă este iubită de amatorii de scufundări de pe tot globul.
Spirobranchus giganteus, cunoscut după numele de „viermele pom de Crăciun”, este o specie spectaculoasă de viermi marini. Amatorii de scufundări de pe tot globul îl adoră. În general, el trăiește în toate zonele tropicale ale oceanelor de pe Pământ.
Viermele pom de Crăciun este găsit în mod obișnuit pe corali masivi. Precum alți membri ai familiei sale, el secretă un tub din calcar în jurul corpului ce îi oferă protecție și servește drept cămin.
Înainte de a secreta acest tub, viermișorul se atașează pe un coral ce urmează mai apoi să se dezvolte în jurul tubului său. Astfel, această ființă are două straturi de protecție. După ce viermele se retrage în tubul său, deschiderea este blocată de spini.
Are o lungime medie de aproximativ 4 centimetri
Trupul acestui uimitor vierme este tubular și segmentat. Lungimea sa este de aproximativ 4 centimetri și este acoperit de chaetae, un fel de aripioare care îl ajută să se miște. Cu toate astea, el nu părăsește niciodată tubul unde trăiește.
Viermele pom de Crăciun iese în evidență prin cele două coroane ale sale în formă de brad împodobit. Coroanele sunt acoperite de tentacule subțiri precum firele de pe penele păsărilor. Ele au rolul de a transporta prada prinsă către gura viermelui. Pe lângă acest rol de hrănire, aceste mici fire îl ajută pe vierme să și respire.
Trăiește în simbioză cu coralii pe care este așezat
Spirobranchus giganteus are o relație simbiotică cu coralii pe care stă. Asta înseamnă că cele două ființe colaborează pentru a supraviețui. Totuși, această relație nu este încă foarte bine înțeleasă de către cercetători.
Chiar dacă pescarii nu sunt interesați de această ființă, ea este foarte apreciată de pasionații de viață marină și de amatorii de scufundări. Fiind viu colorați, viermii pom de Crăciun sunt căutați de toți fotografii subacvatici. De asemenea, mulți deținători de acvarii cu corali îi includ în peisaj.
Din fericire, aceste ființe nu sunt deloc în pericol de dispariție, ele fiind destul de comune. Nu există eforturi de conservare pentru ele. Chiar dacă ele trăiesc în principal pe corali, în Thailanda au fost descoperiți viermi pom de Crăciun ce locuiau pe o specie de scoici gigantice.