Ministrul Sorin Cîmpeanu anunță schimbări importante. Toți elevii și părinții trebuie să știe ce presupun noile legi ale educației
Începând cu septembrie 2023 elevii vor avea parte de lucruri noi. Ministrul Sorin Cîmpeanu anunță schimbări importante în educație, iar azi a prezentat proiectele de lege propuse în proiectul România Educată. Începând de mâine, respectivele proiecte vor fi lansate în consultare publică până la 24 august, dată până la care sunt așteptate opinii, inclusiv din partea tinerilor și părinților.
Dacă proiectele de lege vor fi aprobate, schimbări vor apărea chiar și la grădiniță. Concret, începând cu anul 2030, învățământul obligatoriu va cuprinde și grupa mică. În prezent învățământul obligatoriu cuprinde grupa mijlocie, grupa mare, învățământul primar, învățământul secundar inferior și liceal.
Apar trei examene noi, obligatorii
„Pentru copiii care se vor găsi în luna septembrie 2023 în grupa mare a grădiniței, cadrul didactic care a asigurat educația preșcolarilor trebuie să întocmească un raport de evaluare a competențelor cognitive, emoționale și sociale ale copilului. Activitatea didactică pe parcursul clasei pregătitoare va ține cont de constatările acestui raport în sensul adaptării corespunzătoare a acesteia la nivelul de dezvoltare a fiecărui elev. La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține obligatoriu evaluări naționale scrise obligatoriu la limbă și comunicare și matematică”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Notele vor fi înlocuite cu calificative de tip admis / respins
Elevii din învățământul secundar inferior, cei din învățământul secund superior și liceu vor fi notați cu note de la 1 la 10. Schimbări intervin însă la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport, precum și la alte discipline ce pot fi stabilite prin ordin de ministru. La respectivele materii elevii vor primi calificative de tip admis / respins, și nu note de la 1 la 10. Excepție face învățământul vocațional la care rezultatele evaluării se exprimă în continuare cu note.
La finalul clasei a VIII-a orientarea școlară și portofoliul personal al elevului sunt lucruri de bază care vor deveni obligatorii. Consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația să emită o recomandare de încadrare în educația secundată superioară. În plus, cei care vor termina clasa a VIII-a în 2024 vor putea da, înainte de susținerea Evaluării Naționale, examen la admitere la anumite licee.
„Mă adresez elevilor care încep în septembrie clasa VII-a: ei vor avea o șansă în plus. Aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale. Urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de Colegiu Național. Altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri. 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”, a mai spus ministrul Educației.
Schimbări privind Bacalaureatul
Și în cazul elevilor mai mari intervin modificări. Examenul de Bacalaureat va avea o singură probă scrisă la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. De asemenea, elevii de la toate filierele, profilurile și specializările vor susține o probă comună. Aceasta constă în evaluarea competențelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică și științe ale naturii, istoria și geografia României și Europei și științe socio – umane. Pentru a promova elevii trebuie să obțină cel puțin nota 6.
Elevii de clasa a XII-a vor susține:
două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională;
proba de evaluare a competențelor digitale;
proba scrisă la limba maternă;
probe scrise, facultative, la alegerea candidatului, specifice profilului sau specializării. Acestea nu vor condiționa promovarea examenului de Bacalaureat.