Ce planete putem vedea cu ochiul liber, pe cer, în iunie
Fiecare lună din an vine cu noi evenimente astronomice. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a publicat calendarul astronomic, iar în continuare vă spunem când și ce planete putem vedea cu ochiul liber, în iunie.
După cum știți, fiecare lună are câte un corespondent. Practic, încă o denumire. Luna iunie poartă numele zeiței romane Juno (sau Junona), care era soția lui Jupiter. În mitologia greacă zeița Juno se numea Hera. În tradiția noastră populară, luna iunie se numește Cireșar. Unul dintre cele mai importante evenimente astronomice de luna aceasta este solstițiul de vară, despre care puteți afla mai multe de aici. El se va produce în 21 iunie. Soarele face și el parte din calendarul astronomic. Cel mai târziu apus din lună, în întreaga țară, se va produce în perioada 24 iunie – 1 iulie. Tot în calendarul astronomic se regăsesc și fazele Lunii:
Pe 7 iunie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 16:48. Luna se vede seara pe cer;
Pe 14 iunie se produce faza de Lună Plină, la ora 13:52. În nopțile de 13, 14 și 15 iunie Luna va părea plină pentru cei care o văd cu ochiul liber:
Pe 21 iunie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 05:11. Luna se vede pe cer în a doua jumătate a nopții;
Pe 29 iunie se produce faza de Lună Nouă, la ora 05:52.
Planetele pe care le putem observa luna aceasta
Acum, să trecem la planete. În luna iunie planetele se pot vedea în a doua jumătate a nopții. Prima planetă care răsare, pe la ora 01:30 la începutul lunii și la 23:30 pe la sfârșitul ei, este Saturn. Ea e o planetă foarte strălucitoare, însă fiindcă nu se află într-o constelație cu stele foarte strălucitoare, rămâne obiectul cel mai ușor de văzut din zona în care se află. „Priviți înspre sud-est pe la ora 3 dimineața și veți vedea deasupra orizontului, nu foarte sus, un astru strălucitor care nu pâlpâie. Aceasta este planeta. Sub ea, pe tot parcursul lunii, se află o stea din constelația Carpricornus. Saturn se află la 1,4 miliarde de km depărtare de noi și rămâne la distanța aceasta pe parcursul anului. Luna trece prin zonă în diminețile de 18 și 19 iunie”, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Marte, Jupiter și Venus, prezente și ele pe cer
Alte planete care pot fi observate luna aceasta sunt Marte și Jupiter. Cele două se află relativ aproape una de cealaltă. Jupiter răsare înaintea lui Marte și poate fi văzută înspre est, pe la ora 03:00, ca o stea foarte strălucitoare. Până acum Marte se va afla lângă Jupiter, dar începând cu 7 iunie aceasta se îndepărtează înspre stânga. „Chiar dacă se văd în aceeași regiune de cer, Jupiter și Marte nu se aseamănă cu nimic. Jupiter se află la 760 de milioane de km depărtare de noi, iar Marte este cu 500 de milioane de km mai aproape. Chiar dacă este mai departe de noi, Jupiter este mai strălucitor pentru că este mai mare decât Marte, de 20 de ori mai mare în diametru decât Marte. Marte se vede ca un astru roșiatic, pe când Jupiter este gălbui. Luna trece prin preajma planetelor în diminețile de 21 – 24 iunie”, se mai arată pe site.
În diminețile de iunie se va vedea, foarte greu însă, și Venus. Planeta răsare pe la ora 04:00 și se află foarte jos pe cer, înspre nord – est. Venus poate fi admirată doar o oră, după care răsare Soarele. Pentru a vă da seama mai bine care e Venus, țineți cont că în diminețile de 25 – 27 iunie Luna trece prin zonă. În data de 26 iunie Luna se va afla chiar deasupra planetei.