Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un bibliotecar. Aflați mai multe despre o meserie în care ești înconjurat de povești.
Pentru azi am ales această meserie, însă nu am făcut-o întâmplător. În fiecare an, în 23 aprilie, în România se sărbătorește Ziua Bibliotecarului. Deci, o ocazie numai bună să aflăm mai multe despre ce face un astfel de om. Cea care ne-a povestit ce presupune această meserie este Nicoleta Vasi, bibliotecară la Biblioteca Județeană Timiș din anul 2007. Cu toții știm că la bibliotecă lucrează bibliotecari, însă ce fac ei, concret? La această întrebare ne-a răspuns Nicoleta Vasi. „În afară de faptul că se ocupă de cărți, de primirea lor în bibliotecă și de împărtășirea lor cu publicul, cred că rolul cel mai important pe care-l are un bibliotecar este de a oferi informație. Cred că aceasta e prima și cea mai importantă îndeletnicire a unui bibliotecar”, spune Nicoleta Vasi.
La bază, Nicoleta este învățătoare și ne-a spus că îi plac foarte mult copiii. De asemenea, ne-a povestit și cum a devenit bibliotecară. Povestea o puteți urmări din interviul video de mai sus. Pentru mulți biblioteca e un simplu loc în care se regăsesc cărți și atât. Ei bine, pentru Nicoleta, biblioteca e mai mult decât atât. Am întrebat-o dacă își mai amintește cum a fost când a intrat pentru prima dată într-o bibliotecă. „Am simțit confort. Pornind de la faptul că acasă am avut mereu multe cărți, mediul acesta cu cărți e un mediu în care m-am simțit bine mereu. Un mediu în care toate mi-au fost familiare. Mereu biblioteca mi-a dat o senzație de confort și să știți că e minunat să te simți confortabil la serviciu”, povestește Nicoleta.
Revenind la meserie, am fost curioși să aflăm de ce e nevoie ca să fii un bibliotecar bun. Pe lângă dragostea pentru cărți, bibliotecarii trebuie să aibă și anumite abilități tehnice, dar și de relaționare cu oamenii. „În bibliotecă există mai multe categorii de bibliotecari. Bibliotecari nu sunt doar aceia care sunt la public. Bibliotecari sunt și cei care se ocupă de carte, de prelucrarea cărții, ca ea să ajungă în raft și de acolo la cititorii noștri. Bibliotecarii care lucrează în sectorul acesta într-adevăr au nevoie mai mult de niște abilități practice, mai mult tehnice.
Dacă lucrezi la public mie mi se pare foarte important să fii un om cald, să fii un om înțelegător. Pentru că sunt foarte multe situații în care tu trebuie să ajuți omul. Trebuie să ai acea abilitate de a simți omul. De a simți ce i se potrivește, ce-i place, ce lecturi a mai avut. Nu ești numai un om care manevrează cartea. E mai mult de atât”, ne explică bibliotecara.
Trăim într-o lume a tehnologiei, iar pe internet găsim mai tot ce ne interesează. Am întrebat-o pe Nicoleta dacă copiii și tinerii mai merg la bibliotecă având în vedere că găsesc online ce au nevoie. Deși, trebuie să recunoaștem, nu tot ce e pe internet e neapărat de încredere. Nicoleta ne-a spus că într-adevăr copiii aleg să caute informații pe internet, însă ne-a mai spus și că numărul copiilor care merg la bibliotecă nu a scăzut neapărat. Mulți elevi au fost convinși că informația dintr-o carte e una sigură, corectă.
„Ne străduim să facem cu copiii tot felul de activități care mai de care mai interesante. Să le oferim activități care să le facă plăcere, să le marcheze oarecum traiectoria, să găsească și să realizeze cât de important e timpul alocat bibliotecii și studiului cărții. Trebuie să ne adaptăm cu activitățile la ceea se întâmplă acum și eu cred că reușim să o facem”, ne spune Nicoleta Vasi. Despre aceste activități ne-a povestit mult mai multe. Pentru a afla despre ce e vorba vă invităm să urmăriți întregul material video.
În cadrul discuției am întrebat-o și pe Nicoleta ce-i place cel mai mult și ce îi place cel mai puțin la meseria pe care o are, la fel cum facem la fiecare interviu pentru această rubrică. „Cel mai mult, din toată experiența mea de până acum, îmi place interacțiunea cu oamenii. Te încarcă de o anumită energie pozitivă, mai ales interacțiunea cu copiii, pentru că, v-am zis, îmi plac copiii foarte mult. E teribil de frumos și te simți teribil de bine să poți ajuta. Pentru că tu practic ajuți omul care vine acolo să primească informație. Și asta te face să te simți foarte bine.
Nu știu ce să spun că nu îmi place. Nu știu la ce să mă gândesc. Probabil că au fost momente, în timp, mai puțin plăcute, dar cred că poți să practici această meserie fără momente neplăcute. Bun, poți să ai interacțiuni cu oameni care sunt puțin mai dificili și atunci trebuie să fii și un fel de mediator. Să ai grijă ca omul, pe lângă faptul că trebuie să primească informația pentru care a venit, să aibă parte și de un tratament corespunzător. Deci sunt mici aspecte care pot fi neplăcute, dar până la urmă cred că în toate meseriile sunt aspecte mai puțin plăcute, însă ni le asumăm. Important este că lucrurile frumoase din viața unui bibliotecar sunt mult mai multe decât celelalte”, ne spune Nicoleta Vasi.
Încă de la început v-am spus că Nicoleta Vasi își desfășoară activitatea la Biblioteca Județeană Timiș. Ei bine, am rugat-o să ne spună ce reprezintă acel loc pentru ea. „Pentru mine locul acesta este a doua casă. A doua „acasă”. Colegii mei sunt a doua mea familie. Senzația mea legată de locul acesta e că mă simt ca acasă. Și cred că așa ar trebui să se simtă toată lumea la locul de muncă. Nu neapărat că e bibliotecă, dar cu atât mai mult cu cât este un mediu frumos în care te dezvolți ca om”, ne spune bibliotecara.
De asemenea, am rugat-o pe Nicoleta să ne povestească puțin și despre ce pot descoperi copiii și tinerii la Biblioteca Județeană Timiș. Am aflat că pe cei mici îi așteaptă o colecție foarte mare și frumoasă de cărți, iar împrumutul se face foarte simplu. Pentru asta e nevoie de o legitimație, care se obține gratuit, iar cu ea pot împrumuta cărți atât cei din Timișoara, cât și cei din județul Timiș. De asemenea, Biblioteca Județeană Timiș organizează și diverse activități, așa cum vă spuneam mai sus. Ei bine, de ele puteți afla fie de pe site-ul bibliotecii, fie de pe pagina de Facebook.
Având o experiență atât de mare, am rugat-o pe Nicoleta Vasi să le ofere copiilor și tinerilor care vor să devină bibliotecari câteva sfaturi. „În primul rând, ca să te simți bine la bibliotecă, trebuie să-ți placă să citești. Și atunci îi îndemn pe cei cărora le place foarte mult să citească să vină pur și simplu la noi. Pentru că să știți că pe lângă alte lucruri pe care le facem și care se întâmplă la bibliotecă este și acela că primim voluntari. Voluntari din rândul studenților mai mult, că ei au nevoie de o trecere prin domeniu.
Cred că ar fi cel mai bine să vadă la fața locului. Eu așa consider. Dacă un om crede că și-ar dori să facă asta, un copil, să vină pur și simplu la noi la bibliotecă și să vadă toate tainele meseriei. Ca să poată să-și dea seama dacă i-ar plăcea sau nu”, spune Nicoleta Vasi.
Tot ce ați citit până aici e doar o mică parte din întreaga discuție pe care am avut-o cu bibliotecara. Pe parcursul interviului am vorbit despre ce ai de făcut pentru a deveni bibliotecar, despre ce se întâmplă dacă cineva împrumută o carte și nu o mai aduce înapoi, despre cărțile rare de la Biblioteca Județeană Timiș, dar și despre cele mai importante cărți din viața Nicoletei Vasi. De asemenea, aceasta ne-a explicat cum sunt aranjate cărțile într-o bibliotecă și ne-a povestit și despre mirosul aparte al cărților, un miros care pe unii îi duce în altă lume. Pentru a afla detalii despre toate cele menționate vă invităm să urmăriți interviul video de mai sus.
O meserie care necesită simț de observare. Ce face un scenarist ne spune Adrian Ionescu