Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Iepurele flamand gigant, cea mai mare specie de iepure domestic
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre iepurele flamand gigant, cea mai mare specie de iepure domestic. El poate fi un animal de casă ideal.
Iepurele flamand gigant este cea mai mare rasă de iepure domestic. Cine știe, poate Iepurașul de Paște face parte din această specie. Acești iepuri au fost crescuți pentru blană și pentru carne. Cu toate astea, ei sunt ținuți adesea ca și animale de companie datorită temperamentului lor blând și răbdător.
Acest gigant blănos își are originile în Flandra, o regiune din Belgia. El a început să fie crescut în secolul al XVI-lea în apropierea orașului Ghent. Se crede că pentru obținerea acestei rase au fost folosite mai multe specii diferite de iepuri de pe tot globul.
Răspândiți în Europa și în Statele Unite
Primele standarde de creștere a flamandului gigant au fost scrise în anul 1893. Marele iepure este strămoșul multor specii europene de iepuri printre care și cel belgian, iepure care a fost importat în Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea. Iepurele flamand gigant a început să fie exportat la sfârșitul secolului al XIX-lea și în Statele Unite.
Uriașul iepure nu a primit multă atenție până în anul 1910, atunci când a început să apară în gospodăriile din toată țara. Astăzi, el este una dintre cele mai populare specii de iepuri datorită dimensiunii, dar și a culorilor sale. Există chiar și o Federație Națională a Crescătorilor de Iepuri Flamanzi Giganți, ce a fost fondată în 1915.
După cum spuneam, el este ținut adesea ca și animal de casă în Europa și în Statele Unite. Chiar dacă sunt mari, acești iepuri sunt cunoscuți datorită faptului că se păstrează curați. De asemenea, ei pot fi antrenați să-și facă nevoile în lădiță precum pisicile.
Cel mai mare flamand gigant : 1,3 metri
Corpul flamandului gigantic este lung și puternic. Blana lor este deasă și lucioasă. Interesant este că oricum l-ai mângâia, blana lui se va așeza la loc în poziția sa obișnuită. Masculii au un cap mare în comparație cu cel al femelelor și au nevoie de 1,5 ani pentru a ajunge la maturitate. Femelele în schimb se maturizează după doar un an.
În medie, un astfel de iepure are o greutate de aproape șapte kilograme. Cei mai mari însă pot ajunge să aibă chiar și peste 10 kilograme. Recordul de lungime a unui iepure flamand gigant este de 1,3 metri.
În general, această specie este docilă și tolerează interacțiunea cu oamenii. Cu toate astea, ei pot deveni speriați sau agresivi dacă proprietarul nu știe cum să-i gestioneze.
Datorită dimensiunii sale, este foarte important ca un astfel de iepure să beneficieze de mult spațiu în captivitate. Experții recomandă ca acești iepuri să fie ținuți în țarcuri foarte mari sau chiar să fie lăsați liberi prin casă.
Curiozități despre flamandul gigant
Urechile flamandului gigant pot avea până la 20 de centimetri.
Federația Flamanzilor Giganți recunoaște șapte culori diferite pe care această specie le poate avea.
Așa cum există concursuri de câini, oamenii organizează și concursuri cu acești iepuri.