POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Pandişpanul cu lămâie
Dacă la alte preparate nu știm cu precizie „data nașterii”, în cazul acestei prăjituri avem date concrete care ne arată că a fost inventată în anul 1927. Este foarte interesantă povestea ei.
Pandişpanul cu lămâie este o prăjitură care s-a „născut” în America. Are și o zi a ei, dedicată, în luna martie, când e celebrată în întreaga lume. Ziua pandişpanului cu lămâie (#LemonChiffonCakeDay) celebrează o prăjitura pufoasă cu aromă de lămâie inventată de Harry Baker în 1927.
Prin anii 1920 era la mare modă în Statele Unite ale Americii o prăjitură cunoscută sub denumirea de „prăjitura îngerilor”. Era o prăjitură cu albușuri de ou, făină și zahăr. Se adauga, în mod obișnuit un agent de creștere. Se diferenția de alte prăjituri deoarece nu conținea unt și avea o textură aerată, albă, uscată, datorită albușurilor bătute de ou.
Henry Baker, un comis voiajor, a inventat o nouă prăjitură
Henry Baker, un comis voiajor din domeniul asigurărilor, dar pasionat de gătit, s-a gândit că ar putea crea o prăjitură mult mai pufoasă. Probabil s-a gândit să își servească clienții atunci când le propunea o asigurare. Nu știm exact. El a început să experimenteze cu ingredientele, iar în 1927 a descoperit combinaţia perfectă şi metoda de a produce textura vaporoasă la care visa. El a inventat, practic, un pandișpan cu lămâie.
Vânzătorul de asigurări a lăsat deoparte jobul său și a devenit patiser. El și-a oferit serviciile restaurantului Brown Derby din Los Angeles, care se ocupa de alimentația elitei de la Hollywood. Vreme de 20 de ani, până în 1947, Baker a fost singura persoană care a pregătit Pandişpanul cu lămâie.
Combinația și metoda secretă a fostului comis voiajor de asigurări se bazau pe ceea ce brutarii și bucătarii știau deja. Lejeritate “prăjiturii îngerilor” se bazează pe albușurile de ou pentru a crea voluptatea și aerisirea. Prăjiturile tradiționale foloseau bicarbonat de sodiu sau praf de copt pentru fermentare. Patiserul nostru a combinat atât albușurile de ou cât și praful de copt pentru a obține o lejeritate fără egal. Și totuși, Baker mai avea un alt truc în mânecă. În timp ce “prăjitura îngerilor” nu conținea nici un fel de grăsime, Baker a adăugat ulei vegetal și gălbenușurile ouălor.
În anul 1947, Baker și-a vândut rețeta către General Mills pentru o sumă nedeclarată. Restul este istorie în materie de patiserie.Potrivit General Mills, care a făcut senzație când a publicat rețeta în numărul din mai 1948 al revistei Better Homes and Gardens, prăjitura inventată în 1927 a fost prima prăjitură nouă apărută în ultimii 100 de ani.
Rețeta originală de pandișpan de lămâie a lui Harry Baker
Pandişpanul cu lămâie este o prăjitură pe bază de zahăr, ouă și grăsime vegetală. Lămâia intervine pentru a da gust acestui blat pufos, veți regăsi un in gredient cu nume ciudat. Crema de tartru,pe care o veți regăsi între ingredientele rețetei, este un ingredient pudră utilizat în multe prăjituri pentru a stabiliza albușul de ou, acționează ca un agent acid sau împiedică cristalizarea zahărului. Poate fi înlocuită cu aceeași cantitate de suc de lămâie sau oțet alb.
Ingrediente: 2 căni de făină, 1-1/2 căni de zahăr, 3 lingurițe de praf de copt, 1 linguriță de sare, 1/2 cană de ulei vegetal, 7 gălbenușuri de ou, 3/4 cană de apă rece, 2 lingurițe de coajă de lămâie, 2 lingurițe de extract de vanilie, 7 albușuri de ou; bătute, 1/2 linguriță de cremă de tartru.
Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la160° C.
Amestecați făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un castron. Faceți o fântână în centru și adăugați în ordine: uleiul vegetal, gălbenușurile de ou, apa, coaja de lămâie și extractul de vanilie. Bateți cu o lingură până la omogenizare.
Într-un alt castron, bateți albușurile cu crema de tartru până când se formează vârfuri tari.
Se toarnă treptat amestecul de făină și gălbenușuri de ou peste albușul bătut și se amestecă ușor cele două amestecuri pentru a forma aluatul de tort. Turnați aluatul pentru prăjituri într-o în forma dorită.
Se coace timp de aproximativ 1-1/4 ore într-un cuptor la 160 de grade, până când partea de sus a prăjiturii se ridică la loc atunci când este ușor atinsă. Se răstoarnă tava de tort și se lasă tortul să atârne în timp ce se răcește. Când prăjitura este rece, se scoate din tavă și se acoperă cu glazura cu cremă de unt și lămâie.