Studiu: rețelele sociale pot dezvolta ticuri ciudate în rândul tinerilor
De la o generație la alta se observă schimbări, însă poate cea mai mare dintre ele e în rândul tinerilor. Dacă înainte majoritatea timpului lor liber era petrecut afară, în familie sau cu prietenii, mai nou socializarea s-a mutat online. Acest lucru are și părți bune și părți mai puțin bune. Spre exemplu, un studiu arată că rețelele sociale pot dezvolta ticuri ciudate în rândul tinerilor.
Internetul e util și nimeni nu poate contrazice asta. Însă, cu măsură. În timpul pandemiei, din cauza restricțiilor, o mare parte din timp am petrecut-o, cu toții, online. În rândul tinerilor una din cele mai accesate platforme a fost TikTok, aplicația care a dat naștere multor controverse. Cercetătorii au constatat, cu câteva luni în urmă, că un număr tot mai mare de utilizatori ai aplicației, în special fete, au dezvoltat ticuri. Acestea au fost asemănate cu cele caracteristice sindromului Tourette. „Este o epidemie în cadrul pandemiei”, spunea atunci neurologul Davide Martino, conform futurism.com.
Veți spune că este exagerat ca adolescenții să dezvolte ticuri doar pentru că se uită la videoclipuri online. Știm. Și cercetătorii știu. Însă, cu toate acestea, oamenii de știință iau foarte în serios acest lucru. În urma cercetărilor făcute, în timpul pandemiei a fost constatată o explozie de cazuri internaționale de ticuri în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 25 ani.
Afecțiunea, una de natură psihologică sau de mediu
După închiderea școlilor și izolarea socială, tinerii au găsit refugiu pe rețelele sociale. Acolo, iată, au dezvoltat, fără să-și dea seama, ticuri. Cercetătorii spun că afecțiunea nu are o componentă genetică la originea ei, cum ar fi Tourette, ci mai degrabă una de mediu sau psihologică. În plus, simptomele pacienților diferă de cele ale sindromului Tourette, cea mai cunoscută tulburare de ticuri. Aceasta apare la copiii cu vârste cuprinse între cinci și șapte ani, iar neurologul Davide Martino spunea că nu a văzut încă un pacient mai mic de 11 ani în cadrul cercetărilor ce privesc rețelele sociale. De asemenea, Tourette apare în mare parte la bărbați, în timp ce aceste ticuri din cauza pandemiei au apărut mai mult la fete. Pe baza acestor date, neurologii au catalogat simptomele ca fiind mai degrabă comportamente funcționale asemănătoare ticurilor decât ticuri.