Războiul din Ucraina face victime și printre copii
După cum bine știți, Rusia a atacat Ucraina. La granița României este război. Unul adevărat, în care au loc bombardamente și, din păcate, mor oameni. Copii, părinți și bunici sunt disperați și îngrijorați de ceea se întâmplă și de ce va urma. Punctele de trecere a frontierei sunt pline de oameni, aceștia încercând să se salveze plecând din țară. Marile organizații ale lumii iau măsuri în ceea ce privește războiul din Ucraina, iar UNICEF e una dintre ele. Catherine M. Russell, directorul executiv al organizației, trage un semnal de alarmă: „Copiii din Ucraina au nevoie cu disperare de pace”.
Pe rețelele de socializare au apărut o mulțime de imagini și de clipuri video dramatice din care putem vedea cu toții prin ce orori trec locuitorii Ucrainei. Oamenii au luat cu ei cât au putut și și-au părăsit locuințele. Unii au plecat doar cu hainele de pe ei și cu actele în buzunar. Pentru mulți părinți stațiile de metrou au devenit un refugiu unde își pot proteja copiii din calea armatei ruse care, după bombardamentele de joi, vineri, a ajuns cu tancuri și mașini de război în Kiev, capitala țării.
Și mai trist e că într-un război mor mulți oameni, printre care și copii. Conform Ministerului Afacerilor de Interne de la Kiev, citat de rador.ro, în prima zi a atacului asupra Ucrainei doi copii au fost uciși.
Războiul desparte familii
La fel de trist e că multe familii sunt nevoite să se despartă. Un ordin de mobilizare totală nu le mai permite bărbaților din Ucraina să iasă din țară, ei fiind obligați să lupte, iar aceștia sunt nevoiți să se despartă de soții și copii la graniță. În aceeași situație se află și familia din clipul de mai jos. Tatăl fetei e nevoit să se despartă de fetița lui și de soție din cauza războiului.
Inclusiv spitalele au intrat în alertă. Nou-născuții de la o unitate de terapie intensivă a unui spital de copii au fost mutați într-un adăpost anti-aerian improvizat la un nivel inferior al clădirii. New York Times a publicat pe pagina de Instagram un video din acest adăpost improvizat. Îl puteți vedea aici.
UNICEF intervine pentru a ajuta copiii din Ucraina
Evenimentele ce au loc acum în Ucraina afectează, fără doar și poate, fiecare locuitor al țării. Cu toate acestea copiii sunt cei mai afectați și cei mai vulnerabili. Războiul reprezintă o amenințare imediată pentru viețile a 7,5 milioane de copii din Ucraina. Armele Rusiei au deteriorat deja infrastructura esențială de apă și unitățile de învățământ în ultimele zile. UNICEF ia măsuri în acest sens și extinde programele de salvare a vieților copiilor.
„Dacă luptele nu încetează, zeci de mii de familii ar putea fi strămutate forțat, crescând dramatic nevoile umanitare. UNICEF acționează în estul Ucrainei pentru a extinde programele de salvare a vieților copiilor. Acest lucru include transportul de apă sigură către zonele afectate de conflict, pre-poziționarea proviziilor medicale, pentru igienă și educație în situații de urgență cât mai aproape de comunitățile din apropierea liniei de contact și colaborarea cu autoritățile locale pentru a ne asigura că există ajutor imediat pentru copiii și familiile aflate în nevoie. Echipele mobile susținute de UNICEF oferă, de asemenea, îngrijire psihosocială copiilor traumatizați de insecuritatea cronică”, a declarat Catherine M. Russell.
Copiii au nevoie disperată de pace
Directorul executiv al UNICEF mai spune că cei mici au nevoie urgentă de pace și reamintește de apelul făcut de Secretarul General al Națiunilor Unite pentru încetarea imediată a focului. „Ultimii opt ani de conflict au provocat daune profunde și de durată copiilor de ambele părți ale liniei de contact. Copiii din Ucraina au nevoie cu disperare de pace, acum.
UNICEF reamintește apelul Secretarului General al Națiunilor Unite pentru o încetare imediată a focului și solicită tuturor părților să își respecte obligațiile internaționale de a proteja viețile copiii și să se asigure că actorii umanitari pot ajunge în siguranță și rapid la copiii aflați în nevoie. UNICEF solicită, de asemenea, tuturor părților să nu atace infrastructura esențială de care depind copiii – inclusiv sistemele de apă și canalizare, unitățile medicale și școlile”, mai spune Catherine M. Russell.