COMORILE MUZEELOR. Implicarea feminină în Primul Război Mondial
Azi, la rubrica COMORILE MUZEELOR, vă prezentăm o serie de fotografii impresionante care arată implicarea feminină în Primul Război Mondial. Acest eveniment tragic a reprezentat un moment de cotitură pentru rolul femeii în societate. Iată mai multe detalii.
Războiul a fost privit de-a lungul istoriei ca pe un fenomen masculin. În general, bărbații erau cei care se duceau pe front pentru a rezolva conflicte începute de alți bărbați. Primul Război Mondial a reprezentat un conflict modern din punct de vedere tehnologic. Deși a fost un eveniment tragic, el ne-a arătat cât de curajoși pot fi bărbații.
Femeile au fost esențiale în timpul Primului Război Mondial
În istorie, Primul Război Mondial a reprezentat o adevărată schimbare pentru istoria lumii și în special pentru cea a secolului XX. Deși până în acel moment era ceva complet ieșit din comun, femeile s-au implicat activ la restabilirea echilibrului mondial. Astfel, acest eveniment urma să ne arate venirea unei noi ere.
Anii de război au mobilizat milioane de soldați. Primul Război Mondial a reprezentat primul conflict de proporții din istorie. La el au participat cele mai mari puteri ale Europei. Totodată, războiul a scos la iveală cât de importante erau femeile pentru societatea secolului XX.
Femeile au început să se angajeze în timpul războiului
Absența soțiilor a făcut ca femeile să devină stăpânele casei. De asemenea, multe state implicate în război au văzut o creștere a numărului de femei angajate. Această creștere s-a observat mai ales în munca industrială, în agricultură și în transport.
O altă schimbare majoră a rolului femeii în societate este înrolarea acestora în armate. Multe femei au fost nevoite să lupte pe front alături de bărbați, lucru ce până în Primul Război Mondial nu se mai întâmplase niciodată. Totuși, de cele mai multe ori, ele făceau parte din grupuri auxiliare de armată sau erau infirmiere.
Războiul este văzut ca un imbold pentru emanciparea femeilor
Deși pare ciudat, din unele puncte de vedere, Primul Război Mondial a fost văzut ca pe un imbold pentru mișcarea de emancipare a femeilor. Acest eveniment de proporții le-a permis acestora să iasă din rolurile lor tradiționale de casnice, roluri adânci înrădăcinate în cultura de până atunci.
Femeile din Banat în timpul războiului
Și Banatul a fost influențat în egală măsură de acest eveniment. La Timișoara, încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea au luat ființă mai multe asociații de femei. Acestea s-au implicat și în anii Primului Război Mondial în diverse acțiuni de caritate. Acțiunile constau în mare parte din ajutorarea bolnavilor și a familiilor sărace, înființarea și întreținerea bucătăriilor populare din cartiere și a căminelor de copii, precum și constituirea diferitelor fonduri de caritate.
Toate fotografiile din această colecție care înfățișează femei din Primul Război Mondial provin din vechea colecție a Muzeului Național al Banatului. Noi vă recomandăm cu căldură să urmăriți videoclipul de mai sus. El conține un număr mare de astfel de poze. De asemenea, videoclipul mai poate fi urmărit și pe pagina oficială de Facebook a Muzeului.