„Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe”, un program derulat de Salvați Copiii
Un nou raport al Organizației Salvați Copiii arată că 76% dintre copii sunt certați la școală. În același timp, 56% dintre părinți își pedepsesc copiii dacă greșesc. În 2020 organizația a demarat un program de prevenire a bullyng-ului în cinci grădinițe. Acesta a dat rezultate pozitive, iar acum programul „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” va fi derulat în 15 grădinițe din țară.
Salvați Copiii a atras atenția asupra extinderii fenomenului de bullying încă din 2016. Atunci, un raport arăta că 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar. Același raport a arătat că 3 din 10 copii erau excluși în mod constant din grupul de colegi și tot 3 din 10 copii erau amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi. Și asta nu e tot. Raportul mai arată că 1 din 4 copii era umilit în fața colegilor.
În urma acestor analize Salvați Copiii a implementat, în februarie 2022, alături de Salvați Copiii Danemarca și The Mary Foundation, un program complex de prevenire a bullying-ului. Acesta are ca prioritate relația pozitivă dintre copii – copii și copii – adulți. „Programul „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” este bazat pe metodologia Free of Bullying și a fost construit pornind de la premisa, validată științific de cele mai recente studii internaționale, potrivit căreia un puternic simț al comunității și relațiile pozitive dintre copii previn excluderea și bullying-ul”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Fenomenul de bullying, tot mai prezent și-n grădinițe
Bullyingul este un fenomen tot mai vizibil în școli. Totuși, mai multe studii arată că cei care lucrează cu preșcolarii pot observa primele semne de bullying de la vârste foarte mici. Încă de la vârsta de trei ani în relațiile dintre copii se întâlnesc comportamente de excludere socială. Aici vorbim de ignorare, eliminare din joc, condiționarea prieteniilor. Programul derulat în cele cinci grădinițe s-a dovedit a fi eficient. Comportamentele de excluziunea socială au scăzut de la 21% la 7%, iar comportamentele agresive au scăzut de la 17% la 9%. Pe de altă parte, o creștere s-a înregistrat în rândul copiilor care manifestă curaj în a-și apăra prietenii (de la 82% la 94%).
Luna aceasta Salvați Copiii extinde programul „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe”. El se va derula în alte 10 grădinițe din București, Suceava și Călărași. Unitățile de învățământ vor primi materiale educaționale specifice programului, iar autoritățile publice locale sunt invitate să devină parteneri în dezvoltarea programului la nivel național. Acesta este implementat prin introducerea unei game de practici sociale care întăresc spiritul comunitar al copiilor. Un exemplu în acest sens îl reprezintă discuțiile de grup (întrunirile copiilor), unde sunt folosite cartonașe de conversație pentru a iniția discuțiile, dar și prin folosirea Ursulețului Prietenos, a masajului și a activităților ritmice.
Alte cinci țări demarează programe similare
„Programe similare, bazate pe abordarea Free of Bullying, se derulează acum în alte 5 țări. În Danemarca, unde metodologia Free of Bullying este implementată în 60% dintre grădinițe și 45% dintre creșe, rezultatele sunt impresionante. Copiii din grădinițele în care programul este funcțional demonstrează un nivel ridicat de empatie, colaborează bine și au capacitatea de auto-reglare emoțională foarte dezvoltată. Impactul este vizibil pe termen lung, procentul elevilor care raportează situații de bullying scăzând de la 25% (1998) la 5% (2018).
Este de remarcat susținerea de care se bucură acest program la nivel internațional. În Danemarca, programul Free of Bullying se derulează sub patronajul Alteței Sale Prințesa Mary a Danemarcei, iar în Estonia, cu implicarea Ministerului Educației, programul a fost preluat în toate grădinițele publice. Ne exprimăm speranța că și în România există autorități publice naționale și locale care au în vedere starea de bine a copiilor și prioritizează intervenții pe termen lung care să susțină dezvoltarea socio-emoțională a acestora”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Date privind abuzul împotriva copiilor
În 2021 Salvați Copiii a realizat un studiu privind abuzul împotriva copiilor. Datele arată astfel:
12% dintre copii sunt expuși abuzului verbal în familie. Procentul ajunge la 22% în mediul școlar;
76% dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc;
56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc;
Atunci când sunt pedepsiți, copiii trăiesc stări de tristețe (38%), vinovăție (29%) și nefericire (28%);
6% dintre copii afirmă că se simt lipsiți de apărare atunci când sunt pedepsiți, 3% declarând chiar că se simt părăsiți;
Copiii afirmă că suferă în tăcere (43%), plâng sau vorbesc cu cineva (36%). Doar 8% dintre respondenți indică că, atunci când sunt pedepsiți, își închipuie că se răzbună;
Ca atitudine generală față de pedeapsa corporală, 21% dintre părinți și-au exprimat acordul față de bătaie. Aceasta e o modalitate de sancționare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.