Locuri de poveste din România. Casele de oaspeți din Cincșor
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vorbim despre o locație minunată și anume „Cincșor. Transilvania. Case de oaspeți”. Fosta școală, vechea biserică și vechea casă parohială din localitate au fost restaurate. Toate trei formează un ansamblu istoric tipic pentru fostele sate săsești din Transilvania. Casele de oaspeți se află în localitatea Cincșor, județul Brașov. Vizitatorii pot alege să se cazeze în vechea școală, în vechea casă parohială, într-o casă țărănească sau în casa Frank.
Școala a fost construită în 1910 în stil Art Nouveau și restaurată în 2014. Ea a fost transformată în casă de oaspeți, iar vizitatorii au posibilitatea astfel de a se relaxa și de a se bucura de viața la țară. Școala dispune de patru dormitoare, o zonă de relaxare în vechea cancelarie, o bibliotecă frumoasă, precum și un restaurant amenajat în veranda spațioasă și luminoasă. Vechea casă parohială din localitate a fost și ea transformată în casă de oaspeți. Are cinci camere, o mică bibliotecă, o sufragerie, dar și o bucătărie spațioasă. Clădirea este cea mai veche din localitate după cea a bisericii. Ea mai are și o grădină mare unde se regăsesc flori și legume. Cei mici se pot juca în „Căsuța cu povești”, o fostă căsuță pentru albine. În vechea șură, adulții se pot relaxa la un pahar de vin sau pot organiza o mică petrecere.
Alte case de oaspeți
Din proiect face parte și fosta casă cu prăvălie a înstăritei familii Frank. Aceasta a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și, de-a lungul timpului, a suferit modificări. După 1989 a devenit barul satului, iar toate anexele inițiale au fost distruse. În 2017 casa a îmbrăcat haine noi fiind restaurată și primindu-și aspectul originar. Ea se află vizavi de școala evanghelică și pune la dispoziție două apartamente mici, o bibliotecă/spațiu de lucru, patru camere la mansardă și o curte generoasă cu grădină.
Din cadrul proiectului face parte și o casă țărănească. Aceasta este ultima clădire restaurată, deci cea mai nouă casă de oaspeți din Cincșor. Este poziționată cu vedere spre biserica fortificată și e formată din trei camere spațioase, fiecare cu două niveluri, decorate în stil rustic – modern.
Mai multe detalii legate de casele de oaspeți, precum și informații legate de cazare, puteți obține de aici. La Cincșor se organizează fel și fel de activități, iar primele de anul acesta au fost deja anunțate. Spre exemplu, în weekendul 11 – 13 februarie are loc un atelier de caligrafie, iar în perioada 7 – 9 martie are loc un atelier de artă botanică. Mai multe detalii despre aceste evenimente puteți afla de pe pagina de Facebook a Caselor de oaspeți, adică de aici.
Dicționar
Prăvălie: local în care se vând diferite mărfuri; magazin;