COMORILE MUZEELOR. „Dress Code. Parfum de secol XIX”
Azi, la rubrica COMORILE MUZEELOR, vă prezentăm o expoziție cu adevărat interesantă. Este vorba despre „Dress Code. Parfum de secol XIX”, o mașină a timpului care ne prezintă cum era văzută moda în acea perioadă. Iată mai multe detalii.
Este cunoscut faptul că Muzeul Municipiului București (MMB) deține cea mai bogată și variată colecție de costume urbane și accesorii vestimentare din țară. Ea este studiată și valorificată atât editorial, cât și expozițional. Din această cauză, MMB realizează periodic expoziții tematice care evidențiază vestimentația de secol XIX.
Cea mai recentă expoziție a fost deschisă pe data de 15 decembrie 2021. Este vorba despre „Dress Code. Parfum de secol XIX”. Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu, Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2. Cei curioși vor avea șansa să admire diferitele stiluri ale acelei perioade. Toate piesele vestimentare au fost purtate în momente fericite sau solemne de personaje care au trăit și au visat în București.
Cea mai complexă perioadă pentru vestimentație
Secolul XIX este cel mai strălucitor, complex, variat și prolific veac în privința vestimentației. În spațiul românesc s-a făcut în acea perioadă trecerea de la moda orientală la cea europeană. Existau obiceiuri pentru tipurile sociale și modul în care își etalau veșmintele. La fel ca și generațiile anterioare, oamenii epocii moderne și-au impus concepțiile estetice în înfățișarea exterioară folosind procedee de împodobire prin vestimentație. Iar costumul civil din spațiul românesc avea ca surse de inspirație Parisul – pentru doamne și Londra – pentru domni.
București a absorbit în foarte scurt timp moda vestică. Moda „nemțească”, cum i se zicea atunci, a fost însușită mai întâi de femei, ea accentuând gustul pentru lux. Pe atunci, bărbații nu erau atât de preocupați de acest aspect, prioritatea lor fiind politica.
Hainele variau în funcție de perioada zilei și de eveniment
Garderoba era diferită în funcție de momentul zilei sau de activitatea pe care o avea respectiva doamnă. În acele vremuri exista chiar și un îndreptar al ținutelor, echivalentul unei reviste de modă din ziua de astăzi. El a fost publicat în anul 1870 și se numea „Codul toaletei civile”. Acest cod reglementa ținutele în funcție de situațiile în care se aflau doamnele, sau de oră.
Pe atunci, era inadmisibil să apari în public îmbrăcată cu un veșmânt nepotrivit. De exemplu, nu puteai să te îmbraci prea decorat pentru perioada dimineții și nici prea sobru pentru seară. Bineînțeles, când vine vorba de alegerile ținutelor, doamnele trebuiau să dea dovadă de bun gust. Altfel riscau să fie ridicole și să își depășească condiția. Exista un protocol vestimentar pentru momentele zilei, pentru evenimente vesele și triste: plimbări, vizite, baluri, spectacole, audiențe, vânătoare, nunți și chiar înmormântări.
Ce veți vedea în cadrul expoziției
Toate aceste elemente care compun o ținută vestimentară de epocă sunt văzute, de obicei, doar în filme și în cărți. Acum este șansa voastră să le vedeți în realitate. Fie că este vorba despre rochiile de plimbare, cele de bal, mantia de teatru, rochia de mireasă, toaleta de doliu, vestimentația de interior, costumele bărbătești, civile sau uniformele militare, accesoriile care le însoțeau, toate acestea reprezintă povestea acelor vremuri.
Pe lângă obiecte vestimentare, expoziția mai include și piese de artă decorativă. De asemenea, vizitatorii vor putea privi accesorii precum ceasuri și bijuterii dar și picturi și gravuri de epocă, fotografii și cărți poștale. Ele evidențiază stiluri, eleganță, atitudini, toate gravitând în jurul ideii de etichetă vestimentară. Expoziția va fi deschisă până pe data de 27 martie, 2022.